Sveriges Stadsmissioner: Vi ser en ökad fattigdom i pandemins spår
När katastrofer drabbar jordklotet är det oftast de redan utsatta som drabbas värst. Så är det även i Sverige och när Covid-19-pandemin drog in över landet såg Stadsmissionerna omedelbara konsekvenser hos de människor vi möter. Vi ser barnfamiljer som inte hade råd att sätta mat på bordet, vi ser en stor oro och ensamhet bland äldre, människor som förlorar sin inkomst och ökat våld i hemmet. Det finns en reell fattigdom i Sverige och vi ser den varje dag.
Idag, på Internationella Fattigdomsdagen, släpper Sveriges Stadsmissioner vår årliga Fattigdomsrapport. Fattigdomsrapporten 2020 handlar om pandemins konsekvenser och vad som händer med de redan utsatta när ett helt samhälle drabbas av ett virus och en pandemi. Rapporten baseras på ett samarbete mellan Sveriges Stadsmissioner och professor Magnus Karlsson vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola.
– Det är människor som redan lever i utsatthet som drabbas värst i en samhällskris. Därför behöver vi hela tiden se över vår verksamhet och ställa om när vi märker att behoven förändras. Det är viktigt att våra deltagare får grundläggande behov som mat och kläder uppfyllda, samtidigt som vi naturligtvis vill minimera risken för smitta i samhället, säger Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor på Skåne Stadsmission.
På bara några veckor gick vi från normal vardag till en värld i kaos. Rekommendationer att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och hålla dig hemma om du är sjuk är svåra, om inte omöjliga, att följa för den som lever i hemlöshet eller med psykisk ohälsa.
Många äldre som kommer till oss för att få dagens lagade mål mat vågade inte längre gå ut på grund av rädsla för att bli smittade. I hushåll med försörjningsstöd ansträngdes ekonomin långt över det möjliga när skolungdomarna skickades hem. Ungdomar som normalt kunde äta sig mätta i skolan.
– Vårt viktigaste uppdrag är att finnas där för dom som behöver oss allra mest. Istället för att stänga ner växlade vi upp våra verksamheter genom att organisera om, rekrytera fler volontärer, sätta upp nya riktlinjer och mobilisera för en ny vardag”, säger Tomas Lindroos, ordförande i Sveriges Stadsmissioner.
Stadsmissionerna runtom i landet hjälper till med myndighetskontakter, har digitala eller på andra sätt distanserade medmänskliga stödsamtal, informerar om pandemin, flyttar ut aktiviteter utomhus för att minska smittspridning och kör ut matkassar till besökare men också för oss nya personer som aldrig har behövt be civilsamhället om stöd innan.
Utsattheten har alltid funnits där. Pandemin har gjort den ännu mer synlig och tydlig.
– Sveriges Stadsmissioner vill med årets Fattigdomsrapporten synliggöra den fattigdom och utsatthet som blev ännu mer uppenbar i och med pandemin. En fattigdom som ofta ligger bortom den offentliga statistik som på det stora hela säger att Sverige är bland de bästa länderna i världen vad gäller generell välfärd”, säger Lotta Säfström, talesperson fattigdom Sveriges Stadsmissioner och direktor Göteborgs Stadsmission.
Om Sveriges Stadsmissioner:
Sveriges Stadsmissioner arbetar för människor som lever i utsatthet och fattigdom i Sverige, och består av de regionala stadsmissionerna i Eskilstuna, Göteborg, Kalmar, Linköping, Skåne, Stockholm, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro. På Stadsmissionens öppna mötesplatser välkomnas man med en värmande måltid, gemenskap, möjligheten att vila och tvätta sig. Du erbjuds vägledning ut ur din utsatta situation.