Bad, sport och nya vänner på familjeläger
”Så fort jag satte mig på bussen slappnade jag av. Det är så skönt att få maten serverad, att inte behöva tänka på det för en gång skull”
Karin, ensamstående mamma till Leila, 10 år.
Det är lägerkänsla från första stund. ”Var ska vi sova?”, ”Vad blir det för mat?” och inte minst ”Finns det badstrand?”. Barn, föräldrar och personal utforskar lägergården tillsammans.
Att få komma bort från stan, bada, leka och testa på olika sporter betyder mycket för barnen och föräldrarna vi träffar. I år anpassade vi familjelägret efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer, med mer utrymme och massor av handtvätt.
Vissa av familjerna har träffats tidigare, på någon av våra familjeträffar, där barn och deras föräldrar fikar och leker tillsammans, varannan vecka. Andra är främlingar för varandra, men finner snart gemenskapen som uppstår när många människor delar boende och gör sammansvetsande aktiviteter under några dagar.
– Jag har träffat en ny kompis, utbrister Sarah, 7 år, tar jämngamla Medina i handen och springer skrattande mot gungorna där bröderna Aziz och Muhammed redan leker.
Barnens föräldrar har satt sig på bänkarna vid lekplatsen och tittar glatt på hur nya kontakter knyts. Samtalet mellan de vuxna börjar lite trevande men är snart igång. Några saknar gemensamt språk, men det vägs upp av gester, leenden och så småningom skratt när aktiviteterna drar igång. Som ett tryggt nav finns personalen från Skåne Stadsmission, som alla familjer känner sedan tidigare och både kan skoja och prata allvar med.
På Skåne Stadsmission ser vi tydligt hur utsattheten hos barnfamiljer ökar under skollov. När rutinerna försvinner, tillsammans med möjligheten att äta ett lagat mål mat varje dag och ha ett socialt sammanhang, mår många barn och föräldrar dåligt. Därför är det viktigt att vi står stadigt och fortsätter att stötta på alla sätt vi kan. Under sommarlägret har vi möjlighet att bygga djupare relationer och skapa ytterligare trygghet för barn och vuxna. Samtidigt får familjerna en chans att umgås i lugn och ro, utan vardagens stress och bekymmer.
Maria tittar leende på hur dottern vadar i strandkanten. Som förälder till ett barn med särskilda behov, dottern har en neuropsykiatrisk diagnos, är det ofta svårt att få vardagen att gå ihop som ensamstående. Det krävs mycket kraft för att se till att Leilas skolgång och sociala aktiviteter fungerar, kraft som Maria inte alltid kan uppbringa.
– Det känns så skönt att vara här och bara ha det fint tillsammans, säger hon.
Stort tack till Kungliga Patriotiska Sällskapet och övriga bidrags– och privatgivare som gör våra sommaraktiviteter möjliga, och till Malmö FF och IFK Kristianstad som ordnade uppskattade aktiviteter på vårt familjeläger i sommar!
Fotnot: Barn och föräldrar som figurerar i artikeln heter egentligen någon annat.