Inlägg

Många barnfamiljer kämpar hårt – särskilt inför jul

De höga matpriserna slår hårdast mot dem som redan har det svårast. Att inte ha råd att handla mat eller julklappar inför julen höjer stressen ytterligare. Framför allt för barnfamiljer.

– Ibland har vi inte så mycket mat i kylskåpet. Jag säger inget då, för jag märker att mamma tycker att det är jobbigt.

Det säger en flicka som besöker oss på våra familjeträffar. Barn som lever i fattigdom är ofta bra på att dölja sin situation. De kämpar ofta med att berätta hur det verkligen står till. Kanhända är inte kylskåpet helt tomt, men kanske finns det inte så mycket, eller inte så näringsrik, mat där.

Den här flickan är inte den enda som vittnar om liknande vardagssituationer. Vi möter så gott som dagligen människor som akut ber om mat och barn som inte har allt de behöver. Det kan handla om vinterskor, blöjor och tvål. 

Det tar på krafterna

Föräldrarna som vi träffar gör hela tiden sitt yttersta för att barnen inte ska märka eller känna av familjens fattigdom. Men såklart känns det. För alla. Det tar också på krafterna att vara fattig och många känner stor skam, både vuxna och barn.

Så här beskriver två av Skåne Stadsmissions medarbetare läget inför julen:

– Vi har klart fler besökare i år. Och vi möter ovanligt många nya besökare, som frågar efter julen. De ber om hjälp att köpa mat och julklappar, säger Rakel Thunander, enhetschef på Unga Forum.

Alltmer desperat situation

– Vi har en alltmer desperat situation för allt fler. Vi ser med oro på utvecklingen i takt med att fler vänder sig till oss. Vi gör allt vi kan för att hjälpa så många som möjligt. Människor som lever i utsatthet måste först vara mätta för sedan att orka ta tag i livets utmaningar, säger Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission.

Undersökningen Barnfamiljers ekonomi visar att många barnfamiljer kämpar med att tillgodose de mest grundläggande behoven. Barnfamiljer med lägre inkomster och ensamstående föräldrar har det allra svårast att få vardagsekonomin att gå ihop.

Så kan du hjälpa: Skänk en matkasse till en barnfamilj

Fakta

Här kan du läsa mer om barnfattigdom och ladda ned undersökningen Barnfamiljers ekonomi, som SIFO gjorde våren 2023 tillsammans med Hyresgästföreningen, Svenska Röda Korset och Majblomman.

Här kan du läsa mer om Matpriskollens prisundersökning av julens julbordsklassiker.

Ensam mamma: ”Stadsmissionen är en livlina för mig”

Det var tufft redan innan pandemin. Melanies son mådde inte bra, och ofta hade de svårt att få pengarna att räcka till hyra, mat och kläder. Nu är det nästan omöjligt.

– När räkningarna är betalda finns det bara en liten summa kvar på kontot. Med det klarar jag absolut inte hela månaden. Maten och pengarna är ofta slut omkring den nionde. Då är det långt kvar till nästa utbetalning. Läkarbesök, mediciner, och så vidare, det går inte, säger hon.

Melanie är ensamstående och har kommit till Skåne Stadsmission då och då under de senaste tio åren, när det varit extra svårt.

När hon tänker på mat som hon brukade köpa men inte längre har råd med kommer ångesten smygande.

– Att inte ha tillräckligt med mat till sitt barn är en hemsk känsla. Att inte kunna välja bra och nyttig mat känns också jobbigt. Brist på vitaminer är inte bra för någon människa. Det ger mig sådan ångest. Ångest över att inte kunna göra något i mitt liv. Bara överleva och överleva. Kämpa och kämpa, dag ut och dag in.

Att leta begagnat tar tid

Som sjukpensionär har hon sämre och bättre perioder. När sonens skolgång fungerat bra och hon haft mindre värk har hon kunnat lägga tid på att jaga extrapriser och leta kläder på second hand.

– Men det tar hela dagen. Och ju äldre sonen blir desto svårare blir det att hitta kläder som funkar för honom. Han vill ju inte sticka ut. Han är redan ensam, har inte så många kompisar. Då vill man vara som alla andra.

Att ta sig runt kan vara en utmaning.

– Bussbiljetter är ganska dyra faktiskt. För den som kan cykla eller promenera, som fortfarande är frisk, kan spara in på buss genom att cykla. Går man med en rullator eller kryckor så blir det väldigt svårt att ta sig till olika affärer för att köpa det som finns på rea just då. Melanie vittnar om att de kraftiga prisökningarna i år gör livet mycket svårt. Hon oroar sig ständigt för oförutsedda utgifter.

”En oas”

Hon beskriver samvaron på Skåne Stadsmissions Unga Forum som en oas.

– Det är en chans att få andas ut. Känna att detta kommer gå bra. Det betyder jättemycket för alla oss föräldrar och barn. Jag hoppas att alla som skänker pengar till Stadsmissionen verkligen förstår hur mycket det betyder, säger hon.

Hon minns fortfarande den första gången hon och sonen var på julfest på Skåne Stadsmission. Hon minns maten, gemenskapen och julklapparna de fick med sig hem.

– Min son byggde lego hela natten sedan. Det var så fint att se. Han pratade länge om tomten som kom på besök, om personalen och lekarna.

Även om livet är riktigt jobbigt just nu känner Melanie en trygghet i att veta att Stadsmissionen finns.

– Är man ledsen och orolig finns alltid ett gott hjärta på Unga Forum, en underbar och medmänsklig personal som finns för oss alla föräldrar och barn. Det betyder allt. Utan er vore inte detta möjligt, vi föräldrar och barn skulle aldrig klara denna mardröm, nu när allt är så dyrt. Nu när det är så väldigt oroliga tider. Att veta att man inte är ensam i en krissituation betyder också allt. Stadsmissionen är en livlina för mig. Ni kan vara avgörande i en människas liv när allting känns mörkt och svårt.

STÖTTA BARNFAMILJER I JUL – BIDRA HÄR

Vi möter barn som har det svårt

När familjer kontaktar oss för att få hjälp med julklappar, visar det sig ofta att de har svårt att få ihop pengar till det mest nödvändiga, som mat och kläder. När matpriserna stiger vänder sig fler till oss för att de inte har tillräckligt att äta och vi befarar att behoven bara kommer att öka.

Att växa upp i fattigdom har långsiktiga konsekvenser för den fysiska och psykiska hälsan. Att ge barn bättre förutsättningar har positiva effekter både på de enskilda barnen och på samhället i stort.

Vad är fattigdom?

• Att inte ha råd med mat
• Att inte ha råd med kläder
• Att ständigt oroas över framtiden
• Att känna skam över att inte kunna ge sina barn
sådant som andra får

Vad gör Skåne Stadsmission för barnfamiljer?

• Akut stöd med mat och kläder
• Läxhjälp och utflykter
• Rådgivning och hjälp med myndighetskontakter
• Långsiktigt stöd från våra socionomer, jurister
och sjuksköterskor

Ge en gåva!

Annettes liv vände på julafton – nu vill hon ge tillbaka

Under många år levde Annette Lykkegaard i missbruk och hemlöshet. Vändningen kom en julafton då en vänlig människa ställt fram kaffe, smörgåsar och julklappar på källargolvet där hon sov. Den fina gesten blev ett uppvaknande, och hon sökte hjälp på Skåne Stadsmission. Denna julafton är det hon som hjälper till, som volontär på Café David. 

Vardagen präglades i många år av en ständig jakt på droger och någonstans att sova.
– Det var som att leva i en glasbubbla. Man visste aldrig vad som skulle hända minut för minut och ändå var allting alltid samma, säger Annette Lykkegaard.

En julaftonsmorgon för 18 år sedan var hon med om något som skulle bli vändpunkten till ett bättre liv.

– Jag hade hittat en källare vid Värnhemstorget där jag lyckats att bo i nästan en vecka faktiskt. På julaftons morgon vaknade jag av att det luktade kaffe. När jag öppnade ögonen upptäckte jag att det stod en bricka bredvid mig och såg att det var någon som hastigt smet därifrån. På brickan stod en termos med kaffe, några smörgåsar och några julklappar. Den känslan går inte att beskriva, säger hon.

Paketen innehöll underkläder, en tröja och deodorant. Hon förstod att det var någon som hade uppmärksammat henne i flera dagar. Kläderna var dessutom i rätt storlek!

– Sånt som en hemlös kvinna verkligen uppskattar, säger hon.

Anette drack upp kaffet och åt upp mackorna. Sedan gick hon bort till Skåne Stadsmissions Café David där hon fick hjälp. Kampen var hård, men nu har Annette varit drogfri länge.

Och nu är det hennes tur att hjälpa andra på julafton. I år ska Annette jobba som volontär på Café David, där hon själv firat många högtider. Minnena är både sorgsna och varma.

– Julen var och är fortfarande alltid förenad med mycket sorg. Jag tänkte såklart på mina barn, även om jag visste att de firade en bra jul med min bror och min mamma. Men jag visste också att de hade föredragit om jag hade varit med. Jag var ju välkommen om jag bara höll mig drogfri, men jag mäktade inte med det då, säger hon.

Att fira jul på Skåne Stadsmission kändes som en befrielse. Där var hon var inte ensam om de känslorna och behövde inte skämmas för att hon där och då valde drogerna framför sina barn.

– Och bara det att Stadsmissionen har öppet på julafton. Det betyder ju nånting. Man fick förutom god mat, en känsla av tillhörighet. Man fick duscha och man fick rena kläder. Det var inte helt fel. Det betydde jättemycket för mig. Under alla de här högtiderna; påsk, midsommar jul och nyår blev människorna där som ens familj.

När vi pratar med Annette, några veckor innan jul, längtar hon redan till julafton när hon för första gången kommer att vara ”på andra sidan”.

–Jag blir tårögd bara jag tänker på det. Det ska bli så roligt att få lov att ge tillbaka och någonstans få lov att visa de som fortfarande är hemlösa och aktiva i droger att man kan och att det går att leva drogfritt och ha ett fungerande liv. Till och med ett riktigt bra liv, säger hon.

OBS: I år blir julen på Café David annorlunda, på grund av pandemin. Vi kommer att servera julmat i flera sittningar, bordsservering och säkra avstånd. Läs mer om julfirande i en pandemi här!

En julhälsning från Trygga boende

Hej!

Idag satte vi upp vår fina julgran i vårt kollektiv här på Trygga boende. Julstämningen smyger sig på och påminner oss om en annan tid då vi firade en annan slags jul.

Vi på Trygga boende har under våra sju år alltid firat stort. Vår husmor har bakat lussekatter och pepparkakor med de boende. Hon har även varit den mest älskade och tokiga tomte för både stora och små varje år (ni ser tomten på bilden här intill!). Vi har delat ut julklappar, tittat på Kalle anka och ätit julmat tillsammans. Våra boende som inte haft nära och kära i närheten har firat med oss och vi har tillsammans kunnat glädjas åt julen som för många kan vara just en tung och ensam tid.

I år står vi för nya utmaningar. Vår tomte får ha semester och julfirandet ser lite annorlunda ut. Vi kommer fortfarande att ha en stor närvaro, men vi delar ut julklappar vid de boendes dörrar och finns tillgängliga för samtal och stöd via telefon. Vi är noga att berätta att detta görs av omtanke för våra boendes hälsa, för personalens hälsa och för alla våra andra medmänniskors väl.

I år är vi många som firar jul på ett annat sätt än vad vi brukar av omtanke för andra, det blir en julklapp från oss alla till varandra.

Vi från Trygga boende önskar er alla en trygg och varm jul.

P.S Här kan du se en film från vårt julfirande 2018!

Här hittar du en julhälsning från Unga Forum

Här hittar du en julhälsning från Café David

Familjen gör julsång med dubbelt budskap

Nu är det jul. Igen. Att göra en av de hurtigaste julsånger som finns i moll var en utmaning för Johan T Karlsson, kanske mest känd som Familjen.

När Johan fick frågan om han ville göra musiken till Skåne Stadsmissions julkampanj såg han det som en spännande utmaning, och ett ändamål han gärna ville stötta.

– Jag tänkte att om man gör en låt som är så hurtig och snabb som ”Nu är det jul igen” långsam och dyster så får den en annan innebörd. Man kan nog kalla texten tvetydig, den får ett dubbelt budskap när man sätter den i detta sammanhang, säger han.

Han har ett litet piano hemma i lägenheten, där han satt och provade sig fram.

– Jag ville hitta kontrasten. Vi tvångsmatas ju med en bild av att allting är så jävla lyckligt på julen. Då blir det extra hemskt och jobbigt när det inte är det, säger han.

Själv älskar han julen och har många varma barndomsminnen från julfirande på landet.

– Min familj hade det inte så fett alltid, men vi hade tak över huvudet och mat på bordet. Och vi firade härliga jular med hela släkten. Barndomens upplevelser präglar verkligen ens förhållande till jul, därför känns det extra tufft att tänka på att det finns barn som inte har tillräckligt att äta, att det finns barn som saknar trygghet, säger han.

Foto: Patricia Reyes/Pressbild

 

Julen skapar ångest och oro

Matfattigdomen i Skåne ökar. När varje krona går till mat, och det ändå inte räcker, kan det kännas hopplöst. Skåne Stadsmission delar ut matkassar till barnfamiljer och arbetar långsiktigt för att stötta föräldrar att få en trygg försörjning.

– Att inte kunna ge mat till sitt barn är det värsta känsla jag vet. Det ger en enorm ångest, oro och sömnlösa nätter. Man känner skam över att inte räcka till, trots att man gör sitt bästa, säger Hannah, en ensamstående mamma som varje vecka får en matkasse från oss.

På Skåne Stadsmission delar vi ut mat till barnfamiljer och unga varje vecka. I kassarna finns sådant som mjölk, fisk, kött, pasta, blöjor och tvål. När julen närmar sig känns det extra bra att vi kan hjälpa till på detta sätt.

Hannah berättar att hennes son älskar julen, så hon gör allt hon kan för att dölja den ångest som kommer över henne i december.

– Jag tror att många mammor som är ensamma som jag knappt äter någonting innan jul bara för att kunna ge sina älskade barn en fin upplevelse. Jag vill så gärna se mitt barn lycklig. Det är därför ni på Skåne Stadsmission betyder så mycket, säger hon och tillägger att julen är hennes sons favorithögtid.

– Han bara älskar julen!! Men den skapar ångest hos mig, som jag försöker att inte visa honom. Frågorna snurrar runt i mina tankar. Kommer pengarna att räcka till julmaten? Blir han glad för den lilla present som jag har råd med?

Precis som många andra som söker stöd från oss lever Hannah på försörjningsbidrag. Det är lätt att tro att människor får den hjälp som behövs genom svenska välfärdssystemet, men vi ser tyvärr att så inte är fallet. Allt fler lever på bidrag under lång tid, och då försvinner alla marginaler för oväntade utgifter.

– Matkassen gör enorm skillnad för oss! Framförallt ger den mig tryggheten att kunna ge mitt barn mat när bidraget inte räcker till. Det är ofta tufft att få pengarna att räcka hela månaden. Till exempel om jag blir sjuk och behöver köpa receptfria mediciner, eller andra oväntade utgifter. Matkassen gör även att jag kan spara en pytteliten slant och göra något extra för min son. Det betyder mycket, säger Hannah.

Skåne Stadsmission respekterar deltagarnas integritet. Därför har personerna på bilden har inget med texten att göra. Hannah heter egentligen något annat.

 

Var ska vi bo i jul?

I Skåne lever flera hundra barn i hemlöshet. Maria, snart elva år, är ett av dessa barn.

Hon har packat väskan, nu hjälper hon lillebror på med jackan. Det kommer att ordna sig, tröstar hon. Mamma jobbar nästan jämt, ändå räcker pengarna inte till. Familjen måste flytta. Igen.

Varje dag träffar vi barn som saknar ett eget hem. Barn som inte har allt som de behöver. Det är svårt
att föreställa sig hur det känns att inte veta var man ska bo nästa vecka. Vart ska vi ta vägen? Tänk dig
att ständigt ha den frågan malande i huvudet.

Julen ska vara en tid av värme och gemenskap. Istället är det en utsatt tid för många av de barn vi
möter. Vi vill, tillsammans med dig, ge fler barn en ljus och trygg jul. Med god mat, lek och en stunds
gemenskap. Naturligtvis kommer tomten med julklappar!

Med ditt stöd kan vi hjälpa fler barn och familjer som lever i fattigdom och hemlöshet. Köp en
julklapp och hjälp oss att skapa en ljusare jul: Ge julklapp här!

 

 

Av respekt för våra deltagares integritet avänder vi modeller i våra kampanjer. Flickan på bilden har alltså inget med texten att göra.