Inlägg

Hon är lyrisk efter fotokursen: ”Aldrig upplevt en sådan grupp”

Känslor. Mod. Skaparglädje och dokumentationslust. Under Skåne Stadsmissions fotokurs tillsammans med ABF i Kristianstad var autenticiteten och det ocensurerade i fokus.

– Det här var riktigt häftigt, säger en av deltagarna.

Inom ramen för Äldremissionen, ett Skåne Stadsmissionen-projekt som finansieras av Allmänna Arvsfonden, arrangerades kursen på Mötesplats Café David i Kristianstad, i samverkan med ABF Skåne Nordost. Under tio tillfällen träffades omkring halvdussinet deltagare, som alla lever i hemlöshet eller annan utsatthet, tillsammans för att lära sig att skapa fotomagi med blott en mobiltelefon.

Emma Blomberg

Deltagarna sågs i form av en studiecirkel i samverkan med ABF och den leddes av Emma Blomberg, verksamhetsansvarig för ABF i Kristianstad, som tidigare undervisat i fotografi på folkhögskola under tio års tid. Trots sin gedigna erfarenhet var tillfällena tillsammans med deltagarna på Skåne Stadsmission speciella, berättar Emma:

– Det var jättespännande. Jag har aldrig tidigare upplevt en grupp som direkt var så himla bra på att beskriva vad de såg. Ofta brukar jag lägga mycket tid på att instruera hur vi pratar om bilderna utan att värdera dem. Det behövde jag inte här. Ofta är många snälla och vågar inte riktigt associera fritt. Men här var alla så modiga direkt. Ingen var rädd utan det var väldigt autonomt och samtidigt tillåtande, så vi kunde analysera bilderna på många olika sätt.

Bidrog med perspektiv

Framförallt minns hon en av deltagarna och hans perspektiv på det som skapades.

– Han sa så kloka saker och tog med sig starka bilder. Och han tittade på de andras bilder med ett perspektiv som var viktigt för hela gruppen. Han sa vissa grejer som var så himla bra, säger Emma Blomberg.

Carola Micuda och Amanda Selerup

Vid mötestillfällena analyserade deltagarna alltså varandras bilder. Sen fick de med sig uppgifter som skulle göras till nästa gång. Vid analyserna visades fotona anonymt och deltagarna skulle beskriva sina känslor när de tittade.

– Det var det absolut roligaste. Alla diskussioner kring vad det var vi såg. Man tittade verkligen helt olika på bilderna. Det var så kul att vara med, berättar Carola Micuda, medarbetare på Mötesplats Café David i Kristianstad, och den som tillsammans med Amanda Selerup initierade träffarna.

***

Läs mer om projektet Äldremissionen!

***

Smakprov på deltagarnas bilder:

En månad med Mötesplats Ukraina i Kristianstad

Mötesplats Ukraina i Kristianstad fyller en månad den 1 juli, och kan konstatera att behovet av kläder och praktiskt stöd är stort bland de ukrainska flyktingarna i området.

– Vi har ungefär 25 besökare per tillfälle, varav 8 – 10 är barn. Många har frågor om bostad, de har bott tillfälligt och behöver hitta något mer permanent, säger Regina Thorman, projektledare för Mötesplats Ukraina i Kristianstad.

Mötesplats Ukraina är en öppen mötesplats på Östra Boulevarden 48 i Kristianstad. Ett socialt vardagsrum, med praktiskt och socialt stöd, som finansieras av kommunen och drivs av Skåne Stadsmission, Rädda Barnen, Röda Korset och FN-föreningen i Kristianstad. Här kan vuxna få samhällsvägledning och möjlighet att träffa andra i samma situation. För barn och unga finns plats för lek och spel, genom Rädda Barnens försorg. Klädutdelningen som sker i samarbete med Skåne Stadsmissions gåvomottagning i intilliggande lokal är ofta det som först lockar besökare.

– Sedan upptäcker man att det här är en lugn plats att vara på, där barnen kan leka. Man kan dricka kaffe och få hjälp med praktiska problem. Vi möter en hel del som mår väldigt dåligt, och försöker stötta så gott vi kan. Vi har också en viktig roll i att hålla kommunen uppdaterad i vilka behov vi ser, säger Regina Thorman.

Just idag ljuder spädbarnsskrik i lokalen. Den två månader gamla flickan föddes på sjukhuset i Kristianstad. Medan hennes unga mamma tröstar och vyssjar letar mormor efter kläder som kan passa såväl stora som små.

– Hennes pappa är kvar i Ukraina, han har bara sett henne på Facetime, säger mamman med sorg i blicken. Flykten, som höggravid tillsammans med modern och sexåringen, var svår.

Den lilla bebisen väcker stort intresse hos besökare, volontärer och personal. Alla måste så klart beundra. Mamma får en stunds vila och ett samtal med andra i liknande situation. Många bor en bra bit från Kristianstad, i små orter i nordöstra Skåne. Folkvimlet på Kristianstads sommargator ger hemkänsla.

– Det är en stor omställning att bo i ett litet samhälle, vi kommer från stora städer i Ukraina, säger en besökare som bytt Lviv mot Vinslöv, med tre barn mellan två och 14 år.

De som varit i Sverige ett tag stöttar de som är nya. På mötesplatsen är gränsen mellan besökare och volontärer flytande. Stämningen är välkomnande och varm.

– Det är ofta svårt med språket, men vi löser det alltid, säger Regina Thorman.

Mötesplats Ukraina kommer att vara öppen hela sommaren på måndagar, onsdagar och fredagar, 11-15. Behovet av kläder är stort, så den som rensar garderoben i sommar får gärna komma in med avlagda plagg som är hela och rena. Kläder lämnas på gåvoinlämningen på Östra Vallgatan 25, alla vardagar. Det behövs gott om volontärer, gärna ukrainsk- och engelsktalande. Anmäl intresse på volontar@skanestadsmission.se

Katarina välkomnar djur och deras ägare

Varannan månad kommer Katarina Sandelin, legitimerad veterinär, att ta emot hundar, katter och smådjur på Café David i Kristianstad. På onsdag är det dags för första mottagningen. 

 Vi vet att människor i utsatthet har svårt att söka vård och hjälp till sina fyrfota vänner, därför brukar vi försöka hitta veterinärer som vill samarbeta med oss och vi är väldigt glada att Katarina ställer upp, säger Anna Johansson, platsansvarig på Café David i Kristianstad. 

 Jag har funderat länge på någon form av ideellt arbete, men inte riktigt kommit ”till skott”. När veterinären som hade uppdraget tidigare inte kunde fortsätta tänkte jag ”perfekt” och sökte, säger Katarina Sandelin som till vardags arbetar på Växjö Nya Djurklinik.  

Hennes specialistkompetens är hundens och kattens sjukdomar, och det är just hundar, katter och smådjur som hon välkomnar till sin första mottagning onsdag 22/1, 2020 mellan klockan 15.30 och 17.30. De tjänster som erbjuds är bland annat hälsokontroll, vaccinationer och eventuellt kastrering av katter. 

 De som vill komma med sina djur behöver anmäla sig via Café David så att jag vad jag behöver ta med mig, säger Katarina Sandelin.  

Datum för Veterinärmottagning, Café David Kristianstad 2020

Adress: Norretullsvägen 9

Du bokar tid genom att skriva upp dig i caféet, alternativt ringer till caféet och bokar på 0766-471521. Uppge namn, telefonnummer, vad det är för djur och vad du behöver hjälp med.

22/1 kl.15.30–17.30 på Café David

11/3 kl.15.30–17.30 på Café David

13/5 kl.15.30–17.30 på Café David

Vi återkommer med datum i juli.

16/9 kl.15.30–17.30 på Café David

11/11 kl.15.30–17.30 på Café David

Följande tjänster erbjuds, vissa datum kan avvika då kampanjer blir aktuella.

  • Hälsokontroll
  • Kloklippning
  • Öronrengöring
  • Lättare pälsvård
  • Receptutfärdande av medicin
  • Vaccination

 

 

Dödsfall på Nattjouren i Kristianstad

Natten till den 19 januari 2019 avled en person i sömnen, på Skåne Stadsmissions nattjour i Kristianstad. Ambulans och polis tillkallades och orsaken till dödsfallet utreds.

Skåne Stadsmission beklagar det inträffade djupt, och skickar sitt varmaste deltagande till den avlidnes anhöriga och vänner. Det inträffade har drabbat såväl övriga deltagare som medarbetare på Nattjouren och i samarbete med kyrkan och kommunen erbjuder vi stöd till de som är berörda.

– Det inträffade är fruktansvärt sorgligt och vi fokuserar nu på att erbjuda stöd i den krissituation som uppstått säger Marie Hendra, tillförordnad direktor för Skåne Stadsmission.

Med hänvisning till den artikel som publicerats i Kvällsposten, där två personer tar upp sina upplevelser av missförhållanden på Nattjouren i Kristianstad vill Skåne Stadsmission understryka följande:

Nattjourens arbete bedrivs på uppdrag av Kristianstads kommun, och de regler som gäller där är i enlighet med avtalet med kommunen.

Den senaste tiden har hemlösheten i Kristianstad ökat vilket, precis som polisen säger i artikeln, medfört större risk för konflikter och problem i gruppen. Vi på Skåne Stadsmission arbetar kontinuerligt med konflikthantering och har rutiner för hur våra regler ska efterlevas. Vi har en anställd kurator och kompetent personal, varav de flesta har lång erfarenhet av arbete med personer i stor social utsatthet.

Skåne Stadsmission ser allvarligt på uppgifter om vapen, våld, hot och droger i vår verksamhet och kommer tillsammans med våra uppdragsgivare att se över våra rutiner för att se om det finns mer vi kan göra för att erbjuda största möjliga trygghet på Nattjouren.

Lagerförsäljning

Invigning av Café David i Kristianstad

invigning CD Kstad

Igår invigde vi Café Davids nyrenoverade lokaler i Kristianstad. Både personal och deltagare har tillsammans förberett i flera dagar. Man har rensat ogräs, gjort vimplar och blåst ballonger.

Det blev en väldigt trevlig eftermiddag i vårsolen. Ett sjuttiotal  gäster kom, däribland representanter från Kristianstad kommun, lokala företag och samarbetspartners som vi jobbar i vår sociala verksamhet.

Eftermiddagen bjöd på tal, snittar och alkoholfritt bubbel – allt som hör en invigning till.  Men dagens höjdpunkt bjöd en av deltagarna på när han spontant höll ett tal inför alla.

”Utan er här på Café David hade jag inte varit i livet”, berättade han.

Än en gång fick vi påminnas om det viktiga arbete vi gör för människor i utsatthet varje dag, året runt. Ett varmt tack till alla som kom och bidrog till en trevlig eftermiddag!

Läs mer om vårt arbete i Kristianstad.