”Allt börjar i Matcentralen”
Äntligen har Skåne Stadsmissions nya Matcentral invigts. Här landar alla donerade livsmedel innan de transporteras ut i de sociala verksamheterna och till Matmissionen. Fokus ligger på livsmedelssäkerhet, god arbetsmiljö och givetvis minskat matsvinn.
Det är inte utan stolthet som Carmelo Dibartolo visar runt på den nya Matcentralen. Han har all anledning att vara både nöjd och stolt. Här har var sak sin plats och alla vet vad de ska göra.
– Nu har vi äntligen allt på plats, säger han och tillägger att alla inblandade jobbat hårt.
– Det hade inte gått utan min fina arbetsgrupp.
Lokalen på Bangatan, ett stenkast från Möllevångstorget i Malmö, har anpassats för att fylla stadsmissionens behov av en logistikcentral för livsmedel. Lastbilen som just parkerat står precis utanför dörren, där pallar enkelt kan köras in och ut. Direkt innanför porten står tomma plastbackar som ska returneras, för att fyllas med nya matvaror och komma tillbaka.
– Innan hade vi backar överallt, och ingen ordning på dem, skrattar Carmelo Dibartolo som anställdes just för att organisera logistiken kring mat- och varuhanteringen.
Sedan maj i år har han jobbat heltid med att starta upp den nya Matcentralen, som finansieras av vår huvudpartner Kavlifonden. Sista pusselbiten föll på plats när Stena Fastigheter meddelade att de hade en passande lokal, som de dessutom gick in och bidrog med en del av hyran för under uppstartsåret.
Professionell mathantering
– När vi väl visste att vi hade en lokal kunde jag fokusera på att planera och förbereda hur vi ville lägga upp våra flöden, berättar Carmelo.
Han har lång erfarenhet av att starta upp livsmedelsverksamhet, där varje steg på vägen är avgörande för effektivitet och säkerhet. Matcentralen är en liten och relativt enkel verksamhet i jämförelse med mycket annat han jobbat med, men här finns utmaningen i att arbeta med väldigt små resurser och hantera donerad mat från många olika livsmedelsaktörer.
– Det är viktigt att vi är affärsmässiga och professionella. Vi behöver företagen som donerar mat, men de behöver också oss. Det är viktigt att komma ihåg. Genom att vara professionella kan vi också hantera större mängder mat och därmed hjälpa fler människor.
Efter staplarna med backar kommer registreringsstationen. Här finns datorer och skrivare för att kunna registrera alla varor som passerar in och ut i systemet. Här finns också en pedagogisk informationsvägg, med checklistor och rutiner. En ny medarbetare ska snabbt kunna orientera sig och göra rätt. På whiteboarden finns plats för varje dags leveranslista. Systemkartan ovanför skrivaren gör det tydligt:
– Allt börjar i Matcentralen!
Mindre risk för svinn
De sociala verksamheterna som Skåne Stadsmission driver, som Café David, Unga Forum och Crossroads, ska snabbt kunna få överblick över vilka matvaror som finns inne, och beställa det som behövs via det digitala beställningsverktyget. Målet är att man ska behöva köpa in så lite som möjligt och att Matcentralen ska tillhandahålla varor för att kunna servera varierad kost till besökarna. Den största beställaren är naturligtvis Matmissionen, som har över 4000 medlemmar som köper mat till kraftigt reducerat pris.
I nästa rum finns torrvaror på hyllorna, och två stora frysrum. Sedan kommer kylrummet, som delats upp i tre olika zoner: nyinkommet, äldre livsmedel och i mitten en leveransyta. Allt för att se till att maten kommer till nytta medan den är fräsch och för att så lite som möjligt ska förfaras. Dessutom ska det vara enkelt vid leveranser och inte uppstå flaskhalsar.
– Ju bättre organiserade vi är desto mindre risk för svinn, säger Carmelo Dibartolo.
Vill ditt företag donera livsmedel?
Kontakta Matcentralen: matcentralenskane@skanestadsmission.se
Vill du som privatperson bidra till att fler får mat? Vi kan inte ta emot livsmedel från privatpersoner eftersom vi måste följa Livsmedelsverkets regler för hantering av matvaror. Däremot har vi stort behov av pengar för att kunna servera mat till människor i fattigdom och hemlöshet. Vi behöver köpa in sådant vi inte får donerat, och vi behöver pengar för att kunna driva de mötesplatser där maten delas ut. En frukost, ett mellanmål eller en matkasse hos oss är så mycket mer än matvarorna. Det är möjlighet att få stöd och råd, värma sig, hämta rena kläder, träffa sjuksköterska, kurator etc. Läs mer och ge stöd här: https://www.skanestadsmission.se/ge-stod/