Inlägg
Risk att uppdraget blir otydligt
/i Nyheter /av Emilia JohanssonIdag, den 28 november, ska socialnämnden i Malmö rösta om nya riktlinjer för ekonomiskt bistånd. Ett beslut som påverkar måga. Allt pekar på att de antas och det drabbar en av de mest utsatta grupperna i samhället, papperslösa barn och unga. Vi som möter dem varje dag i vår verksamhet och ser att risken stor att de och deras familjer hamnar på gatan.
De nuvarande riktlinjerna har på ett tydligt sätt satt barnets bästa i centrum och säger att papperslösa barn ska behandlas på samma sätt som alla andra barn bosatta i Malmö.
Vi skriver i dagens Sydsvenskan tillsammans med företrädare för andra frivilligorganisationer och Svenska kyrkan, samt en grupp forskare.
Invigning av Café David i Kristianstad
/i Nyheter /av Emilia JohanssonIgår invigde vi Café Davids nyrenoverade lokaler i Kristianstad. Både personal och deltagare har tillsammans förberett i flera dagar. Man har rensat ogräs, gjort vimplar och blåst ballonger.
Det blev en väldigt trevlig eftermiddag i vårsolen. Ett sjuttiotal gäster kom, däribland representanter från Kristianstad kommun, lokala företag och samarbetspartners som vi jobbar i vår sociala verksamhet.
Eftermiddagen bjöd på tal, snittar och alkoholfritt bubbel – allt som hör en invigning till. Men dagens höjdpunkt bjöd en av deltagarna på när han spontant höll ett tal inför alla.
”Utan er här på Café David hade jag inte varit i livet”, berättade han.
Än en gång fick vi påminnas om det viktiga arbete vi gör för människor i utsatthet varje dag, året runt. Ett varmt tack till alla som kom och bidrog till en trevlig eftermiddag!
Allt fler hamnar utanför bostadsmarknaden
/i Nyheter /av FeliciaBostadsbristen är en av Sveriges största samhällsutmaningar. Men en majoritet av kommunerna saknar uppdaterade riktlinjer som bostadsförsörjningslagen kräver, för att kunna angripa hemlösheten. Det visar en ny rapport från Stockholms Stadsmission som varnar för en framtid där allt fler människor står utan bostad.
Antalet hemlösa i Sverige ökar. Nya grupper som tidigare inte riskerade att hamna i hemlöshet drabbas och situationen blir allt mer oroande. Byggtakten är fortsatt lägre än befolkningsutvecklingen och det byggs för få billiga bostäder. Det slår hårt mot nya grupper i samhället.
– Allt fler människor i Sverige saknar bostad. Bostadsmarknaden har blivit så tuff att nya samhällsgrupper nu hamnar i hemlöshet. Det handlar om grupper där inte psykisk ohälsa och beroendeproblematik är huvudorsaken till hemlöshet, utan där orsaken snarare är låga inkomster. Behovet av en aktiv långsiktig bostadspolitik är akut, säger Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission.
– Klyftorna i samhället ökar och redan utsatta grupper ställs mot varandra. Detta medför att behovet att kategorisera människor ökar. I dag erbjuder samhället olika former av stöd och hjälp utifrån vilken kategori du som människa räknas in i. Är du strukturellt hemlös? Är du hemlös och lider av psykisk ohälsa? Är du missbrukare? Är du och dina barn papperslösa? Vilken kategori du bedöms att tillhöra avgör sedan om du får någon hjälp och i så fall hur mycket. Stadsmissionernas arbete utgår ifrån motsatt utgångspunkt – att varje människa är unik, har ett namn och aldrig kan reduceras till en kategori. Det handlar om människosyn och vilket samhälle vi vill ha, säger Birthe Wallin, direktor Skåne Stadsmission.
Högst barnfattigdom och högst andel hemlösa föräldrar i Malmö
För någon vecka sedan presenterades Malmö Stads årliga kartläggning över hemlösheten i staden. Antalet barn och vuxna som lever i hemlöshet har ökat till nya rekordnivåer med 887 barn och 1740 vuxna.
I Malmö är det människor i åldersgruppen 25–39 år som saknar de ekonomiska förutsättningar, kontakter och/eller nätverk för att konkurrera på arbets- och bostadsmarknaden, som utgör den största gruppen av hemlösa, s.k. strukturellt hemlösa. Gruppen har ökat sedan 2009.
– Detta återspeglas tydligt i våra olika verksamheter. Unga Forum där vi möter unga och familjer, Trygga Boende där vi kan erbjuda en boendeform med stöd för att hitta långsiktiga lösningar på bostadsmarknaden och på Nattjouren där gruppen strukturellt hemlösa ökat markant, fortsätter Birthe Wallin.
Få kommuner använder överskott till sociala insatser för personer utanför bostadsmarknaden
I årets rapport kartlägger Stockholms Stadsmission vilka kommuner som har uppdaterade riktlinjer för bostadsförsörjning och vilka som använder sig av undantaget om överskott enligt 2011 års nya lag om allmännyttiga bostadsaktiebolag, det vill säga nyttjar överskottet från bolaget till sociala insatser för personer utanför ordinarie bostadsmarknad. Resultatet är nedslående.
– I Malmö görs det många goda insatser. Man arbetar vräkningsförebyggande, tillhandahåller olika boendeformer samt arbetar med bostad först modellen. Man genomför värdeöverföringar och MKB har upplåtit lägenheter till hemlösa barnfamiljer. Samtidigt växer problemen. Ökat samarbete mellan offentlig och idéburen sektor är nyckel. Vill kan tillsammans göra ännu mer; tillgodose basbehov, bostäder och säkerställa individers medborgerliga rättigheter, avslutar Birthe Wallin.
Åtgärder som motverkar hemlösheten i Sverige
I rapporten föreslår Stockholms Stadsmissions en rad åtgärder som motverkar hemlösheten i Sverige, vilka även Skåne Stadsmission ställer sig bakom:
- Formulera och anta en ny nationell hemlöshetsstrategi som inte bara innehåller ett mål om antalet bostäder, utan ett mål om antalet bostäder för ekonomiskt svaga hushåll.
- Lagstifta om ett nationellt tak över huvudet-garanti. Socialtjänstlagen behöver kompletteras med en tydligt formulerad lagbestämmelse kring rätten till tak över huvudet och fortsatt samordnade insatser utifrån individens behov.
- Krav på bostad först-modellen i hela landet, som är den enda evidensbaserade metoden för människor i hemlöshet som visat sig vara effektiv och framgångsrik.
- Sanktioner för kommuner som inte efterlever bostadsförsörjningslagen och inte har uppdaterade riktlinjer.
- Inkomstkraven bör slopas nationellt. Många allmännyttiga bostadsbolag har idag höga krav på den som behöver en bostad. Det kan handla om att inkomster som baseras på olika stöd inte räknas som inkomst – genom kraven utesluts allt fler från bostadsmarknaden.
Läs hela rapporten här: Stadsmissionens rapport om hemlöshet 2016
För mer information, vänligen kontakta:
Skåne Stadsmission
Marie Hendra, socialchef, 0766-471534
”Att avslå de unga ensamkommandes asylansökan strider mot att barnkonventionen ska bli svensk lag.”
/i Nyheter /av FeliciaMånga av de barn och ungdomar som vi möter mår oerhört dåligt. De har ångest, är deprimerade. En del äter inte och kan inte sova. De säger sådant som ”Ingen kommer att döda mig här i Sverige, men åker jag tillbaka vet man inte vad som händer” och ”Enda möjligheten är att fly igen”. Det skriver Klas Herrmansson och Bagher Koshar, företrädare för Skåne stadsmissions projekt Ensamma barn på flykt.
Fel väg att lagstifta bort fattigdom
/i Nyheter /av FeliciaRegeringen överväger att införa tiggeriförbud. Det stod klart efter att civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S), som för närvarande befinner sig på ett ministermöte på Island där bland annat frågan om tiggeri diskuteras, sagt till Dagens Nyheter att han ”inte utesluter tiggeriförbud”. Shekarabi menar också att ”målet måste vara att få bort tiggeriet” eftersom ”det är inte är någon lösning på fattigdom, diskriminering och utanförskap i Rumänien och Bulgarien att vi har tiggeri på svenska gator”.
Regeringens intention är nu att titta närmare på de modeller som finns i Danmark, där man har ett nationellt förbud mot tiggeri och upprepade förseelser kan ge upp till sex månaders fängelse, och Norge, där kommuner har rätt att införa lokala förbud mot att tigga på offentlig plats.
Att tiggeri inte är någon långsiktig lösning på den utbredda utsatthet och det förtryck som finns mot bland annat romer i länder som Rumänien och Bulgarien är korrekt. Men lika lite är det en hållbar lösning att förbjuda redan mycket utsatta människor att be andra om pengar för sin överlevnad. Eller för den sakens skull att inskränka rätten att ge. Den som lämnar sitt hem och sina barn för att sitta med en pappmugg utanför en butik hundratals mil bort i regn, rusk och minusgrader, gör det inte för sitt höga nöjes skull, utan för att han eller hon inte har något val. Lika lite som det går att lagstifta bort fattigdom går det att i praktiken lagstifta bort dess konsekvenser.
För att en lag skall ha någon som helst bäring måste den också kunna upprätthållas. Vill vi att polisen som redan i dag har svårt att fullfölja många av sina uppdrag, skall prioritera att jaga människor i djupaste misär, vars enda brott är att de bett om några kronor? Risken är också att kriminaliteten ökar vid ett införande av tiggeriförbud.
Inom Stadsmissionens olika verksamheter möter vi dagligen människor ur den grupp vi ser tigga på gator och torg. Vi vet hur hårt utsattheten drabbar dem och arbetar för att hjälpa och lotsa till en bättre tillvaro. Till exempel pågår projektet EU-migranter som resurs hos flera stadsmissioner i Sverige, vilket har lett till att individer som tidigare ägnat sig åt tiggeri lyckats hitta andra sätt att försörja sig. På Crossroads, Stadsmissionens center för utsatta EU-medborgare, arbetar vi sedan flera år tillbaka med att ge stöd och råd för att underlätta för människor som kommer till Sverige från bland annat Rumänien och Bulgarien att ta sig in på arbetsmarknaden.
Det är ingen lätt uppgift. Men steg för steg och med varje människas unika vilja och kompetens i fokus gör vi, och många andra inom den idéburna sektorn, det vi kan för att förändra situationen för de som tvingas tigga.
Självklart är det av högsta vikt att den svenska regeringen och även andra EU-länder för en dialog och sätter press på berörda länder att ta tag i den ohållbara läge som råder. Att man även – vilket Shekarabis ministerkollega Åsa Regner (S) tidigare förordat – stödjer organisationer som arbetar med fattigdom och utanförskap i bland annat Rumänien och Bulgarien är även det mycket betydelsefullt. Men det innebär inte att det är en god lösning att vända de utsatta EU-medborgare som finns här i Sverige ryggen genom att förbjuda dem att tigga.
När Civilminister Shekarabi påtalar att ”det är knappast en del av den svenska modellen att lösa fattigdom med tiggeri” har han rätt. Där är vi eniga. Men det finns en hel del människor som faller utanför det samhällskontrakt som är den svenska modellen. Som inte har möjlighet att få sina rättigheter tillgodosedda. Både svenskar och EU-medborgare. Deras situation löses inte genom att vi sopar fattigdomsproblematiken under mattan för att vi andra skall slippa se misären.
I grund och botten handlar det här om vilken sorts samhälle vi vill ha. För Sveriges Stadsmissioner är svaret på den frågan glasklar. Vi vill ha ett Sverige där fattigdom bekämpas med lagstiftade rättigheter baserade på solidaritet med utsatta människor. Inte ett där man skickar polisen på den som tar till ett sista halmstrå för kunna att äta sig mätt.
Lotta Säfström, ordförande Riksföreningen Sveriges stadsmissioner
Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner består av Stadsmissionerna i Göteborg, Eskilstuna, Kalmar, Linköping, Skåne, Stockholm, Uppsala, Västerås och Örebro.
Ensamma barn på flykt – ett Arvsfondsprojekt
/i Nyheter, Projekt /av FeliciaI våras blev Unga Forum beviljat projektmedel från Allmänna Arvsfonden, till projektet ”Ensamma barn på flykt”.
Syftet med ”Ensamma barn på flykt” är att nå ut till och garantera stöd till barn, ungdomar samt unga vuxna för att tillgodose och uppnå mänskliga rättigheter, ökad egenmakt och ett värdigt liv. Målgruppen inkluderar de personer som av olika anledningar valt att avvika från asylboenden alternativt de som vistas i landet utan att ha inlett en asylprocess. Genom att erbjuda individuellt stöd i form av samtal och juridisk rådgivning/ombudskap önskar rådgivningen till att tillvarata, bevaka samt lobba för målgruppens rättigheter samt en rättssäker process.
Utöver individuellt stöd finns en öppen verksamhet i en trygg hemlik miljö där möjlighet till social samvaro, gemensamma middagar, språkträning och olika typer av aktiviteter som är relevanta och tillgodoser målgruppens behov och önskemål. I den öppna verksamheten tillgodoses även basbehov i form av kläder, mat, hygienartiklar och möjlighet till dusch och tvätt.
Syftet med projektet inbegriper även att genom påverkansarbete och samarbete bidra till att de offentliga myndigheterna i Sverige i större utsträckning än idag kan inkludera målgruppen. Genom att delta i en nationell samordning kring målgruppen vill vi sprida vår kunskap och metod genom samarbete och utbyte med andra organisationer, föreningar samt berörda myndigheter.
I projektet arbetar fyra personer, Klas (projektledare), Charlotta (jurist), Bagher (fältarbetare) och Mouhanad (fältarbetare). För att nå ut till aktuell målgrupp samarbetar med projektet med organisationer och föreningar i närområdet vilka är i kontakt med den målgrupp projektet vänder sig till.
Kontakt:
Unga Forum
Bangatan 7 i Malmö
Telefon:
Projektledare: 0766-471536
Jurist: 0766-471535
Fältarbetare: 073-2040343
e-post: barnpaflykt@skanestadsmission.se
Projektets hemsida:www.arvsfonden.se/projekt/ensamma-barn-pa-flykt
Carina Brorman utsedd till ny ordförande i styrelsen för Skåne Stadsmission
/i Nyheter /av Emilia JohanssonVid dagens styrelsemöte utsågs Carina Brorman till ny ordförande för Skåne Stadsmission. Lars Birve, som nu lämnar av hälsoskäl, har varit ordförande sedan 2009.
”Vi är mycket glada över att kunna presentera Carina Brorman som vår nya ordförande. Skåne Stadsmission verksamhet har utvecklats och vuxit kraftigt under de senare åren. Med Carina Brormans erfarenheter från näringslivet, kultursektorn och media kan vi fortsätta arbetet med att skapa relationer och samverkan med olika aktörer i samhället.” säger avgående ordförande Lars Birve.
Skåne Stadsmission omsatte 2015 62 mkr, har drygt 100 anställda plus ett 60-tal volontärer på tre orter; Malmö, Kristianstad och Helsingborg. Arbetet riktar sig till vuxna, unga och barn i utsatta livssituationer med många olika verksamheter, t ex Nattjouren, Stadsmissionshälsan, Tandhälsan, Café David, Trygga Boenden, Unga Forum, Crossroads samt sociala företag som catering, bageri, secondhand, gåvoinlämning och Remake.
”Jag är stolt över att få förtroendet att vara med och bidra till Skåne Stadsmissions fortsatta utveckling av det betydelsefulla arbete man gör för människor som lever i utsatthet och i utanförskap. Vi lever i en förändringens tid och behovet av medmänskligt stöd har på olika sätt radikalt ökat de senare åren. Vi ser också hur näringslivet och civilsamhället får större betydelse i att vara en del av lösningen för att uppnå en god social samvaro i det framtida samhället.” säger Carina Brorman.
Skåne Stadsmission är en stiftelse som bildades 1916 och som i år firar 100 år. Organisationen är medlem i Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner tillsammans med Stadsmissionerna i Stockholm, Göteborg, Linköping, Uppsala, Västerås och Kalmar.
För ytterligare information kontakta:
Lars Birve, tel 070-1883314
Carina Brorman, tel 070-5693999
Birthe Wallin, direktor på Skåne Stadsmission, tel 0709-701414
Skåne Stadsmission
Vi möter människor som lever i utsatta livssituationer. Det kan handla om psykisk ohälsa, hemlöshet och fattigdom.
Vi gör ingen skillnad på människor.
Till oss är alla välkomna.
Dina pengar når fram
Skåne Stadsmission har 90-konto och är medlemmar i Giva Sverige.
Gåvobankgiro: 900-3252
Swish: 900 3252
Kontakt
Skåne Stadsmission
Olof Palmes plats 1 214 44 Malmö
Vxl 040-664 22 40
info@skanestadsmission.se
Org.nr 846004-8716
faktura@skanestadsmission.se
Kontaktuppgifter och adress till våra verksamheter finner du här.
Följ oss
Facebook | Instagram | Linkedin | Twitter | Press
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
PERSONUPPGIFTER
Läs vår integritetspolicy för att få veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.