Inlägg

Märta Stenevi bär Nobelklänning från REMAKE Skåne Stadsmission

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kommer till Nobelfesten 2023 i en klänning tillverkad av återvunna tyger. För design och produktion står Skåne Stadsmission och deras hållbara varumärke REMAKE. 

Märta Stenevis Nobelklänning följer en fin tradition av politiker som använder sig av lånat eller återbrukat till Nobelfesten. Utöver sina centrala roller inom Miljöpartiet har Märta också varit regionråd i Skåne och kommunalråd i Malmö. Att vända sig till Skåne Stadsmission med klänningsuppdraget föll sig därför naturligt. 

Hennes Nobelklänning är gjord av tyger från slipsar och blusar samt tygprover som efterskänkts till Skåne Stadsmission från en textilkonstnärinna.  

– Det är ett spännande och mycket ärofyllt uppdrag att vi får göra en Nobelklänning till Märta Stenevi, säger Lina Göransson, som står för designen. 

REMAKE har en tydlig idé med klänningen. De vill uppmärksamma att dagens textilindustri, masskonsumtion och linjära konsumtion bidrar till den globala uppvärmningen. Vilket i sin tur leder till bland annat issmältning och höjda havsnivåer.  

– För att uppmärksamma detta är färger och modell inspirerade av ishav, glaciärer och smältande isberg. De skarpa, spetsigt formade axlarna symboliserar isbergen och i ärmarna och kjolens fall återges alla vackra färgskiftningar från de stora ishaven, säger Lina. 

Sex år har gått sedan Bea Szenfeld och Naim Josefi designade isbergsklänningen till Alice Bah Kuhnke under Nobelfesten 2017. Polarisarna smälter nu i rasande fart. Märtas klänning kan ses som en fortsättning på Bah Kuhnkes ikoniska klänning, där isbergen fortsätter smälta och havet ligger öppet. 

– Jag är mycket imponerad av resultatet och tycker att klänningen är fantastisk. Att klänningen bidrar till både miljömässig och social hållbarhet gör det hela ännu bättre. Jag vill uppmuntra till hållbart mode, där second hand och remake är bra och cirkulära alternativ till nyproducerade kläder, säger Märta Stenevi. 

Nobelklänningen kommer så småningom att auktioneras ut på Skåne Stadsmissions egen butik på Tradera. 

– Det känns extra bra att få göra detta med REMAKE eftersom intäkterna från försäljningen av klänningen kommer att gå till de som lever i utsatthet i Skåne, säger Märta Stenevi. 

Fakta om klänningsproduktionen 

  • Remake Skåne Stadsmission har producerat klänningen, vid ateljén i Malmö. 
  • Klänningen är gjord av tyger i bomull och satin från slipsar, blusar och tygprover, som skänkts till Gåvoinlämningen som drivs av Skåne Stadsmission. 

Fakta om REMAKE Skåne Stadsmission 

REMAKE är Skåne Stadsmissions eget klimatsmarta varumärke. Produkterna tillverkas lokalt, tillsammans med personer i arbetsträning. Verksamheten bidrar både till ett bättre klimat och ett socialt hållbart samhälle. 

Genom att återvända, laga eller göra om produkter och material som annars skulle gå förlorade, ges materialet eller produkten en andra chans. Samtidigt värnar vi om miljön. Vi utgår alltid från skänkt material när vi tar fram nya produkter. Vi ser också till att det finns olika svårighetsgrad i tillverkningsprocessen för att kunna erbjuda arbetsuppgifter till människor med olika förutsättningar och kunskap. 

Ny secondhand-butik på Emporia i Malmö

Idag, den 20 oktober, slår vi upp portarna till Skåne Stadsmissions nya secondhand-butik.

På köpcentret Emporias tredje våning går det att hitta unika plagg, skor, accessoarer och inredning.

Öppningshelgen firas med ett erbjudande. Fram till och med söndag ges 20 procent rabatt.

I butiken kan du även skänka det du inte längre behöver av kläder och prylar, så ser vi till att det får en andra chans. Som en del av Skåne Stadsmission går allt överskott till våra sociala verksamheter i Skåne. Vi kan varje dag göra skillnad för människor som lever i utsatta livssituationer.

Skåne Stadsmissions secondhand-butik på Emporia är en popup-butik som har öppet vardagar, samt lördagar, mellan klockan 10 och 20.

Läs mer om Skåne Stadsmissions secondhand-verksamheter!

Läs mer om butiken på Emporia!

Inifrån gåvoinlämningen: ”Så cirkulärt som möjligt”

Innanför väggarna på Grönegatan 36, mitt i Malmö, råder febril aktivitet med tonvis av kläder och prylar – och massor av människor.

Jag vill att vi ska vara så cirkulära som det bara är möjligt, säger Anders Weidmar, platschef på Skåne Stadsmissions gåvoinlämning.

Det är här som alla gåvor tas emot, sorteras, gallras och fixas med. Sen skickas allt vidare. Först och främst för att tillgodose behoven som finns ute i Skåne Stadsmissions övriga verksamheter. Hur kan gåvorna komma till så stor hjälp som möjligt?

Det är vår kärnverksamhet och det går så klart först, säger Anders Weidmar.

Han är platschef på Insamling och produktion och Matcentralen sedan i höstas. En glad helsingborgare som efter många år på Postnord tänkt att han pendlat färdigt och lovade sin familj att aldrig mer jobba i Malmö. Men när han fick se Skåne Stadsmissions verksamhet på Grönegatan och såg chansen att kunna vara med och utveckla den, ja, då kunde han inte tacka nej.

Utbrända kan ”byggas upp”

På gåvoinlämningen arbetar han tillsammans med omkring 10 anställda. Dessutom är runt 15 personer här i arbetsträning, samt bedrivs det daglig verksamhet. Precis som flera andra av Skåne Stadsmissions verksamheter så bedrivs verksamheten som ett företag – men som ett socialt sådant.

Det finns så många olika anledningar att man kan hamna här och få arbetsträna. Du kan till exempel vara utbränd men byggas upp här, säger Anders Weidmar.

Han har en glöd när han pratar. Det är inte bara alla prylar och kläder han åsyftar när han pratar om cirkulär ekonomi. Den sociala hållbarheten är minst lika viktig.

Vi behöver gå hela cirkeln även där, säger han.

Febril aktivitet

De kläder och prylar som inte går till de olika verksamheterna sorteras och skickas vidare till Skåne Stadsmissions secondhandbutiker, eller till REMAKE-verksamheten.

Det är superviktigt att rätt varor går till rätt butik. De har olika profil och får de inte rätt varor så säljer de inte, berättar Anders.

Under 2022 togs det emot fler än 160 000 kg textiler här och åtskilliga ton kuriosa. Febril aktivitet var ordet.

Vissa dagar bara rasslar det till. Och det är bra – våra behov är oändliga, säger Anders Weidmar.

Städade under pandemin

Lisbeth Roos, som arbetat på Skåne Stadsmission i 15 år, varav de tre senaste här på Produktionen fyller i:

Under pandemin hade vi hur mycket som helst när alla fick tid att städa vinden och förrådet, skrattar hon.

Det allra mesta som kommer in är textiler. Men känslan är att här finns nästan vad som helst. Vid ett par stora bord står massvis med elapparater. En kombinerad vhs- och dvd-spelare står lite vid sidan om allt det andra. Tidens tand gör sig påmind.

Den får vi nog tyvärr slänga, det är ingen som vill ha en sån nuförtiden, säger Rikard som arbetar här. Han sorterar och prismärker så att allt är så klappat och klart som möjligt, när det når butikerna.

Men de här är bra, fortsätter han och pekar på ett gäng dammsugare av lika varierande modell som storlek.

Det finns väl inte en enda student som inte är i behov av en dammsugare och som kan tänka sig att ge åtminstone en femtiolapp för en, säger han.

FOTO: Ronnie Kronblad

Här hittar du mer information om hur du skänker kläder och prylar

Stadsmissionen Second hand i Kristianstad tvingas stänga

Second hand-butiken på Östra Boulevarden slog upp portarna precis i början av pandemin. Tyvärr har effekten av coronarestriktionerna och det begränsade kundunderlaget i Kristianstads centrum gjort det svårt att få igång försäljningen. Därför tvingas Föreningen Skåne Stadsmission nu slå igen butiken. Gåvomottagningen i anslutande lokal, med ingång från Östra Vallgatan 25, kommer att vara kvar.  

Föreningen Skåne Stadsmission driver idag fyra fysiska och en digital second hand-butik. Tre i Malmö; Kvarngatan, Mobilia och Triangeln och en i centrala Kristianstad. Den digitala butiken finns i Malmö.

– Tyvärr fick butiken i Kristianstad en tuff start. Vi blev varmt välkomnade av kristianstadsborna och butikspersonalen har verkligen gjort ett jättefint jobb, men vi har inte lyckats få snurr på intäkterna och då måste vi fatta detta tråkiga beslut, säger Christel Breum, försäljningschef Skåne Stadsmission.

Utvecklingen inom second handmarknaden går snabbt både vad gäller fysiska butiker och den digitala utvecklingen. Konkurrensen blir allt större och framtiden pekar tydligt mot ökad e-handel där pågående pandemi visar att den digitala försäljningen gör handeln mindre sårbar.

– Det stora intresset för att handla hållbart är väldigt positivt. Att handla hos Stadsmissionen Second hand är hållbart på flera sätt – både miljömässigt och socialt. Men i och med att försäljningen bidrar till våra sociala verksamheter för människor i utsatthet måste vi också säkra butikernas lönsamhet. Om de inte genererar intäkter till stadsmissionens huvudändamål ska vi inte driva dem, säger Christel Breum.

Butikens sista öppetdag är den 14 april 2022.

Butiken på Värnhem stänger  

Den 18 september 2021 kommer vi att stänga butiken på Värnhem för gott. Lokalerna är inte lämpliga för verksamheten och vi har därför beslutat oss för stängning.  

Personalen kommer att arbeta vidare i våra andra butiker på Triangeln, Mobilia och Stora Kvarngatan. 

– Vi har funnits länge på Värnhem och vet att många uppskattar vår butik där, så därför känns det naturligtvis vemodigt att lämna. Men vi är ständigt på jakt efter nya lämpliga lokaler – så kanske öppnar vi på nytt ställe snart, säger Christel Breum som är försäljningschef för Stadsmissionen Second hand i Skåne. 

Den 23/8 inleds en total utförsäljning av varorna i butiken, med 50% på allt i butikenSå skynda fynda och tipsa era vänner! 

AB Småland + Skåne Stadsmission REMAKE = Sant

På måndag lanseras en helt unik klädkollektion i ett nytt spännande samarbete mellan AB Småland och REMAKE Skåne. Den cirka 100 plagg stora kollektionen är början på något större!

– Vi har så många beröringspunkter att detta bara är en start. Tanken med REMAKE, att återbruka gamla plagg och textilier och dessutom göra det som ett socialt företag där människor kan arbetsträna och komma tillbaka till arbetslivet efter sjukskrivning eller arbetslöshet, är mitt i prick för oss, säger Bruno Bergenholtz, AB Småland.

Bruno är mannen bakom butiken och livsstilskonceptet och när han kontaktade Christel Breum, ansvarig för Skåne Stadsmissions second hand-butiker och återbruksvarumärke REMAKE, var det som att han läst hennes tankar.

– Jag hade en lista i huvudet med aktörer i Malmö som jag ville samarbeta med, och AB Småland fanns så klart i topp. Jag hade bara inte hunnit kontakta Bruno ännu, säger Christel Breum som kom till Skåne Stadsmission 2019, efter en lång karriär på H&M.

Bara återbruk

Kollektionen som släpps på måndag, 29 mars 2021, består av unika plagg, helt sydda av återbrukat material. Plaggen är av modell herr, dam och unisex och mönstren har tagits fram i samarbete mellan Bruno Bergenholtz och REMAKES Vanja Hultberg. AB Smålands vision är att vara ett livsstilskoncept där det oväntade möter det traditionella. Redesignad heminteriör och mode blandas med nydesignat i ekologiskt eller återvunnet material.

– Vår ambition är att erbjuda en inspirerande mötesplats med en kreativ atmosfär där alla känner sig välkomna. Det rimmar oerhört väl med Skåne Stadsmissions vision om ett medmänskligt Skåne, säger Bruno Bergenholtz.

Arbetsträning i kreativ miljö

Christel Breum berättar att REMAKE är Skåne Stadsmissions eget klimatsmarta varumärke.

– Främst produceras kläder och accessoarer, men vi klär också om en del möbler och syr upp profilprodukter åt företag på beställning. Våra snygga och funktionella produkter tillverkas lokalt, tillsammans med personer i arbetsträning. När du handlar REMAKE bidrar du alltså både till ett bättre klimat och ett socialt hållbart samhälle, säger hon.

För att kunna erbjuda bra arbetsuppgifter till människor med olika förutsättningar och kunskap ser Skåne Stadsmission till att det finns olika svårighetsgrad i tillverkningsprocessen, vilket gör att människor med olika kunskap och bakgrund kan arbetsträna. Vinsten vid försäljning går till att finansiera Skåne Stadsmissions sociala verksamheter för människor i hemlöshet och fattigdom i Skåne.

Genom att återanvända, laga eller göra om produkter och material som annars skulle gå förlorade ges materialet eller produkten en andra chans. På så sätt värnas miljön. 

– När nya produkter tas fram utgår vi alltid från material som skänkts. Materialet och fantasin bestämmer vad det blir, och att få in AB Småland i denna kreativa process känns oerhört givande, avslutar Christel.

Återvunnet skapar hemkänsla i Trygga boende

Trygga boende är inte bara tak över huvudet. Att vara trygg, få känna sig hemma, gör det lättare att ta tag i sådant som är svårt.  

– De som kommer hit har ofta flyttat runt, inte en eller två gånger utan ännu fler. Här ska de boende ha en trygg bas för att kunna återhämta sig och få stöd för att sedan komma vidare till en mer långsiktig boendelösning, säger Anna-Frida Eriksson, enhetschef för Trygga boende på Skåne Stadsmission.

Sovrumslampa

Trygga boende har både kollektivboenden och lägenheter, där de boende har tillgång till stöd. Fokus ligger på psykisk och fysisk hälsa, och individuell hjälp att hitta en långsiktig boendelösning.

När en av lägenheterna i Trygga boende skulle inredas tog Anna-Frida Eriksson hjälp av vårt sociala företag REMAKE, som skapar nytt av tyger och kläder som lämnas in på Stadsmissionen. Resultatet blev en mysig lägenhet för en barnfamilj, med glada färger och roliga detaljer.

– Det känns bra att kunna erbjuda en så fin boendemiljö, säger Anna-Frida Eriksson.

Samarbetet mellan Trygga boende och REMAKE visar vilken styrka det är att vara en så bred organisation som Skåne Stadsmission. Här knyts gåvoinlämningen, arbetsträningen och arbetet för hållbarhet och second hand ihop med mer akuta insatser för människor i hemlöshet och det långsiktiga stödet som skapar varaktig förändring.

I vardagsrummet finns flera produkter från REMAKE, bland annat väggprydnad, kuddar och blomkruka.

Om Skåne Stadsmissions Trygga boende
Att bara erbjuda en trygg och säker boendemiljö är inte tillräckligt, menar Skåne Stadsmission. Trygga boende står för stabilitet och långsiktighet. Kombinationen av erfarenhet, kunskap och ett brinnande engagemang hos våra medarbetare gör oss unika. Eftersom vi verkar inom Skåne Stadsmission har de som bor hos oss möjlighet att få stöd både under och efter vistelsen hos oss. Vi kan erbjuda bland annat juridisk rådgivning och kontakt med vår hälso- och sjukvårds mottagning.  Vi kan även erbjuda praktikplatser i våra sociala företag, gemenskap i våra öppna verksamheter och aktiviteter för barnen.

Om REMAKE
Skåne Stadsmission får ibland in möbler, textilier och prylar där tiden gjort sitt. REMAKE tar hand om dessa och ger dem nytt liv. Varje REMAKE-produkt är unik och handgjord. På REMAKE arbetar människor som är på väg in i arbetslivet. Genom arbetsträning och praktik ges möjlighet att växa och ta sig vidare i livet.

Foto: Fredrik Ivansson

Vänlighetens vägg i Lund

Från och med 22 december till den 14 januari 2019 kommer lundaborna att kunna lämna och hämta varma kläder på Stortorget. Tillsammans med Skåne Stadsmission erbjuder Lunds kommun en ”Vänlighetens vägg” – ”Wall of Kindness” – där den som har en varm jacka över kan lämna den vidare till någon som fryser.

Konceptet Wall of Kindness har sitt ursprung i Iran, där en privatperson tog initiativ till en offentlig plats där människor kunde lämna sådant de inte behövde och ta sådant de behövde. I Skåne Stadsmissions regi har det blivit ”Ge en jacka om du har över – ta en jacka om du behöver” och första gången vi testade det var på Gustav Adolfs torg i Malmö 2018.

– Initiativet togs väldigt väl emot, och vi är väldigt glada att Lunds kommun vill driva det i år, säger Gabrielle Granath, butiksdesigner i Skåne Stadsmissions second handbutiker och den som tagit fram utseendet för Wall of Kindness på Stortoget.

– När kylan kommer är det många som tänker på dem som har det svårt. Wall och Kindness är ett bra sätt att göra det enkelt att dela med sig om man har mer än man behöver, säger Gabrielle Granath.

Förutom i Lund planeras också en Wall of Kindness i Kristianstad 2019.

– Detta är inget Skåne Stadsmission har resurser att driva på egen hand, men vill fler kommuner anordna något liknande hjälper vi gärna till. Jag hade tyckt det vore roligt med en permanent Wall of Kindness någonstans, säger Gabrielle Granath.

Lagerförsäljning

Stadsmissionens Secondhand öppnar på Mobilia i Malmö

DSC_1107

Fredagen den 2 september slår vi upp portarna till vår nya butik på Mobilia Centrumhuset 2 i Malmö. Vi firar öppningen genom att under hela september erbjuda våra kunder 25 % rabatt på ett helt köp vid uppvisande av vår flyer. Flyern finns att hämta i våra butiker på Östra Förstadsgatan 25, Stora Kvarngatan 51 och Claesgatan 8 i Malmö.

Allt överskott från våra secondhandbutiker i Malmö går direkt tillbaka till vår sociala verksamhet för människor i utsatthet. Genom ditt köp hjälper du oss göra skillnad.

Så här beskriver Li Odén, enhetschef för våra butiker, tanken bakom butiken på Mobilia:

”Jag har gjort en butik som jag själv vill handla i. Precis som när vi öppnade vår butik på Stora Kvarngatan så ville jag skapa en stämning och miljö där man ska trivas och vilja stannar kvar. Det ska vara enkelt, tydligt och samtidigt fräscht och strukturerat. Vi vill nå ut till fler människor så att fler människor ska handla och skänka. På det sättet kan vi hjälpa fler.”

Välkomna in!