Inifrån gåvoinlämningen: ”Så cirkulärt som möjligt”
Innanför väggarna på Grönegatan 36, mitt i Malmö, råder febril aktivitet med tonvis av kläder och prylar – och massor av människor.
– Jag vill att vi ska vara så cirkulära som det bara är möjligt, säger Anders Weidmar, platschef på Skåne Stadsmissions gåvoinlämning.
Det är här som alla gåvor tas emot, sorteras, gallras och fixas med. Sen skickas allt vidare. Först och främst för att tillgodose behoven som finns ute i Skåne Stadsmissions övriga verksamheter. Hur kan gåvorna komma till så stor hjälp som möjligt?
– Det är vår kärnverksamhet och det går så klart först, säger Anders Weidmar.
Han är platschef på Insamling och produktion och Matcentralen sedan i höstas. En glad helsingborgare som efter många år på Postnord tänkt att han pendlat färdigt och lovade sin familj att aldrig mer jobba i Malmö. Men när han fick se Skåne Stadsmissions verksamhet på Grönegatan och såg chansen att kunna vara med och utveckla den, ja, då kunde han inte tacka nej.
Utbrända kan ”byggas upp”
På gåvoinlämningen arbetar han tillsammans med omkring 10 anställda. Dessutom är runt 15 personer här i arbetsträning, samt bedrivs det daglig verksamhet. Precis som flera andra av Skåne Stadsmissions verksamheter så bedrivs verksamheten som ett företag – men som ett socialt sådant.
– Det finns så många olika anledningar att man kan hamna här och få arbetsträna. Du kan till exempel vara utbränd men byggas upp här, säger Anders Weidmar.
Han har en glöd när han pratar. Det är inte bara alla prylar och kläder han åsyftar när han pratar om cirkulär ekonomi. Den sociala hållbarheten är minst lika viktig.
– Vi behöver gå hela cirkeln även där, säger han.
Febril aktivitet
De kläder och prylar som inte går till de olika verksamheterna sorteras och skickas vidare till Skåne Stadsmissions secondhandbutiker, eller till REMAKE-verksamheten.
– Det är superviktigt att rätt varor går till rätt butik. De har olika profil och får de inte rätt varor så säljer de inte, berättar Anders.
Under 2022 togs det emot fler än 160 000 kg textiler här och åtskilliga ton kuriosa. Febril aktivitet var ordet.
– Vissa dagar bara rasslar det till. Och det är bra – våra behov är oändliga, säger Anders Weidmar.
Städade under pandemin
Lisbeth Roos, som arbetat på Skåne Stadsmission i 15 år, varav de tre senaste här på Produktionen fyller i:
– Under pandemin hade vi hur mycket som helst när alla fick tid att städa vinden och förrådet, skrattar hon.
Det allra mesta som kommer in är textiler. Men känslan är att här finns nästan vad som helst. Vid ett par stora bord står massvis med elapparater. En kombinerad vhs- och dvd-spelare står lite vid sidan om allt det andra. Tidens tand gör sig påmind.
– Den får vi nog tyvärr slänga, det är ingen som vill ha en sån nuförtiden, säger Rikard som arbetar här. Han sorterar och prismärker så att allt är så klappat och klart som möjligt, när det når butikerna.
– Men de här är bra, fortsätter han och pekar på ett gäng dammsugare av lika varierande modell som storlek.
– Det finns väl inte en enda student som inte är i behov av en dammsugare och som kan tänka sig att ge åtminstone en femtiolapp för en, säger han.
FOTO: Ronnie Kronblad
Här hittar du mer information om hur du skänker kläder och prylar