Inlägg

Sjuksköterskan Vendela: ”Han säger ofta att vi har räddat hans liv”

I sitt jobb som sjuksköterska på Skåne Stadsmission möter Vendela dagligen människor som kämpar för sin överlevnad. Mer än en gång har hon satt sig i en taxi för att följa svårt sjuka människor till akuten eller andra vårdinrättningar.

– En av fördelarna med mitt jobb är att jag kan göra skillnad i andra människors liv. Jag har ofta kontinuerlig kontakt med mina patienter. Det gör att jag kan lära känna dem bättre och efterhand skapa förtroende och tillit, säger hon.

När Vendela såg att Skåne Stadsmission sökte en sjuksköterska för ett år sedan kände hon att hon måste söka. Och redan efter en vecka visste hon att hade hamnat rätt. Sedan dess har hon lärt sig mycket.

– Jag har alltid velat arbeta med människor som inte har det så lätt. Något jag inte var fullt medveten om innan jag började här var hur svårt många har det i dag. Vården är ganska otillgänglig som det är. Men utan tillgång till språket eller vetskap om de rättigheter man har, blir det mycket svårare, säger hon.

En av fyra sjuksköterskor

Vendela är en av fyra sjuksköterskor på Skåne Stadsmission. Hon arbetar i Malmö, på tre av Stadsmissionens olika verksamheter. På en av dessa finns hon på plats varje förmiddag.

– Mina patienter behöver inte boka tid för att träffa mig. De vet att jag är här och kan bara dyka upp. Behöver vi en tolk så ordnar vi det, säger Vendela.

Tanken är att besöket hos sjuksköterskan inte ska präglas av stress. Förutsatt att inget akut dyker upp får varje möte ta den tid som behövs.

– Bemötande och information är viktigt. Alla ska känna att de har mött någon som bryr sig och lyssnar på dem, säger Vendela.

Hjälp att söka annan vård

Utöver grundläggande kontroller och rådgivande samtal kan Vendela och hennes kollegor hänvisa patienter till någon av de läkare som arbetar på Skåne Stadsmission. De kan också hjälpa vidare till annan vård, bistå med att ringa och boka tider eller i akuta fall följa med sina patienter dit. Något Vendela har gjort flera gånger.

– Vi fick nyligen besök av en man som vi inte hade mött förut. Han hade mycket ont och det visade sig att han nyligen varit inlagd på sjukhus. När jag hade gjort några kontroller bedömde jag att han behövde komma till sjukhus. Jag och en kollega satte oss därför i en taxi och följde honom till akuten, där han ganska snabbt fick vård och blev inlagd, säger hon.

Vendela berättar sedan om en annan man, som inledningsvis var mycket tveksam till att söka vård. Men efter flera möten och samtal med Vendela och socialarbetarna genomgick han två operationer. Vendela och kollegorna fanns med vid vårdplaneringen när han skrevs ut samt hjälpte honom att ansöka om den bostad som han fortfarande bor i.

– Han besöker oss ibland och klarar numera det mesta själv. Framför allt mår han mycket bättre, även om hans återhämtning har varit tuff. Han säger ofta att vi har räddat hans liv. Det sorgliga i den här och många andra berättelser är att våra insatser ens ska behövas.

Vad driver dig?

– Jag drivs av att hjälpa dem som inte själva kan ta sig fram. Det händer att jag ibland blir arg över hur tungt många av mina patienter har det. Då hjälper ilskan till att samla ihop mig och göra det jag kan. Tillsammans hittar jag, mina kollegor och patienter vägar framåt och jag får mycket tillbaka! Att lära känna människorna bakom de här ödena gör stor skillnad och är ett givande sätt att jobba på.

***

Läs mer om Stadsmissionshälsan

Text: Lotta Solding

Foto: Ronnie Kronblad

Covid19-vaccinering i Malmö och Helsingborg

Under februari och mars finns det möjlighet att ta vaccinationsdos tre hos Skåne Stadsmission i Malmö och Helsingborg. Även dos ett och två erbjuds. Erbjudandet riktar sig till dig som på grund av att du lever i någon typ av utsatthet har svårt att vaccinera dig hos andra vårdgivare.

Vaccinering sker av legitimerad sjuksköterska och i samarbete med Region Skåne.

– Vi är mycket glada att vårt samarbete med regionen gör det möjligt för oss att på det här sättet erbjuda utsatta grupper vaccin. Det ska vara enkelt att vaccinera sig oavsett vilka förutsättningar man lever under och vi är stolta över att kunna bidra till det, säger Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission.

Region Skåne och Skåne Stadsmission har sedan många år tillbaka ett idéburet offentligt partnerskap som möjliggör Stadsmissionshälsan, där människor som lever i hemlöshet och utsatthet kan få enklare vård samt stöd i sina kontakter med den offentliga vården. Stadsmissionshälsan har sjuksköterskor på plats på vardagar, möjlighet att boka läkartid samt tandläkarmottagning i Malmö varje vecka (just nu uppehåll av personalskäl).

– Det är glädjande att vi har ett etablerat samarbete som möjliggör att vi kan nå ut till grupper som Region Skåne kan ha svårt att nå på annat sätt med ett vaccinationserbjudande, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare och biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Drop in-vaccinering sker vid följande tillfällen:

Malmö
Korsgatan 14, våning 2
klockan 13–15 nedanstående datum

Februari:
3/2, 4/2, 10/2, 11/2, 17/2, 18/2,
Mars:
3/3, 4/3, 10/3, 11/3, 17/3, 18/3, 24/3, 25/3, 31/3

Helsingborg
Gasverksgatan 26
Klockan 14.30–16.30 nedanstående datum
Februari:
1/2, 8/2, 15/2
Mars:
1/3, 8/3, 15/3, 22/3, 29/3