Inlägg

Återvunnet skapar hemkänsla i Trygga boende

Trygga boende är inte bara tak över huvudet. Att vara trygg, få känna sig hemma, gör det lättare att ta tag i sådant som är svårt.  

– De som kommer hit har ofta flyttat runt, inte en eller två gånger utan ännu fler. Här ska de boende ha en trygg bas för att kunna återhämta sig och få stöd för att sedan komma vidare till en mer långsiktig boendelösning, säger Anna-Frida Eriksson, enhetschef för Trygga boende på Skåne Stadsmission.

Sovrumslampa

Trygga boende har både kollektivboenden och lägenheter, där de boende har tillgång till stöd. Fokus ligger på psykisk och fysisk hälsa, och individuell hjälp att hitta en långsiktig boendelösning.

När en av lägenheterna i Trygga boende skulle inredas tog Anna-Frida Eriksson hjälp av vårt sociala företag REMAKE, som skapar nytt av tyger och kläder som lämnas in på Stadsmissionen. Resultatet blev en mysig lägenhet för en barnfamilj, med glada färger och roliga detaljer.

– Det känns bra att kunna erbjuda en så fin boendemiljö, säger Anna-Frida Eriksson.

Samarbetet mellan Trygga boende och REMAKE visar vilken styrka det är att vara en så bred organisation som Skåne Stadsmission. Här knyts gåvoinlämningen, arbetsträningen och arbetet för hållbarhet och second hand ihop med mer akuta insatser för människor i hemlöshet och det långsiktiga stödet som skapar varaktig förändring.

I vardagsrummet finns flera produkter från REMAKE, bland annat väggprydnad, kuddar och blomkruka.

Om Skåne Stadsmissions Trygga boende
Att bara erbjuda en trygg och säker boendemiljö är inte tillräckligt, menar Skåne Stadsmission. Trygga boende står för stabilitet och långsiktighet. Kombinationen av erfarenhet, kunskap och ett brinnande engagemang hos våra medarbetare gör oss unika. Eftersom vi verkar inom Skåne Stadsmission har de som bor hos oss möjlighet att få stöd både under och efter vistelsen hos oss. Vi kan erbjuda bland annat juridisk rådgivning och kontakt med vår hälso- och sjukvårds mottagning.  Vi kan även erbjuda praktikplatser i våra sociala företag, gemenskap i våra öppna verksamheter och aktiviteter för barnen.

Om REMAKE
Skåne Stadsmission får ibland in möbler, textilier och prylar där tiden gjort sitt. REMAKE tar hand om dessa och ger dem nytt liv. Varje REMAKE-produkt är unik och handgjord. På REMAKE arbetar människor som är på väg in i arbetslivet. Genom arbetsträning och praktik ges möjlighet att växa och ta sig vidare i livet.

Foto: Fredrik Ivansson

Trygga boende är under ständig utveckling

Trygga boende har funnits i fem år. Detta firades i somras med tårta och öppet hus i ett av våra kollektiv. Enhetschefen för Trygga boende,  Anna-Frida Eriksson, har varit med från starten och berättar lite om resans gång.

–Vårt Trygga boende för unga kvinnor och kvinnor med barn har utvecklats mycket under de fem åren det funnits. Det har varit en otrolig resa sedan första dagen, säger Anna-Frida. Vi möter väldigt många spännande, men framförallt starka, människor i vårt yrke. Det är något jag aldrig slutar förvånas över – all styrka som finns hos våra boende och den starka viljan att förändra sin situation.

När vi startade boendet 2013 började vi med fem lägenheter i Lindängen och då var vår största målgrupp unga vuxna i hemlöshet och nu fem år senare är det istället ensamstående kvinnor och kvinnor med barn. Trygga boende utvecklas hela tiden efter de skiftande behoven i samhället. Vi gör ständiga omvärldsanalyser för att följa utvecklingen. Vi strävar alltid efter att ha ett helhetstänk och se till våra boendes behov, berättar Anna-Frida.

I år startade vi till exempel ett språkcafé då många av våra boende uttryckte ett behov av att prata svenska men som av olika anledningar inte alltid möjlighet att göra det någon annanstans. Språkcaféet har blivit en succé. Förutom att träna på svenska har vi också kunnat jobba med folkbildning och en stor del i år har varit valet, där de boende har övat på att skriva debattartiklar.

I fjol bodde 32 barn hos oss, 12 av dem föddes under boendetiden. Med så många barn utvecklas verkligen verksamheten. Vi har till exempel i samarbete med Röda korset haft hjärt-lungräddning för att veta hur man gör om ett barn skulle drabbas av hjärtstopp.

–Vi är delaktiga i kvinnornas liv och mina medarbetare har som ett av många exempel fått klocka värkar och åka med in till BB!

Vi jobbar relationsbyggande och möter varje individ där hen befinner sig. Alla som bor hos oss får en kontaktperson, en individuell planering och blir erbjuden aktiviteter på boendet. Förutom det kan vi erbjuda en helhet som är unik eftersom Skåne Stadsmission är en relativt stor organisation. Vi har Stadsmissionshälsan för dem som behöver lättare akut vård, vi kan erbjuda juridisk rådgivning via Unga Forum och praktikplats i våra sociala företag. Det är ovanligt att kunna erbjuda en helhet som hjälper varje individ att gå vidare till eget boende och en sysselsättning som i sin tur kan leda till jobb. Förra året kom tretton personer vidare till eget boende.

–När jag tänker framåt så hade det bästa så klart varit om vi inte behövdes, att det inte fanns människor i hemlöshet, utan att alla hade bostad, säger Anna-Frida. Tyvärr tror jag inte det kommer ske inom den närmaste tiden. Vi kommer alltid sträva efter att möta de behov som finns. Det som händer på global nivå påverkar oss på lokal nivå. Vi kommer att ta oss an de utmaningar som finns i samhället, alltid sträva efter att bli bättre och aldrig sluta utvecklas.

 

OM TRYGGA BOENDE

Trygga boende är ett boende för hemlösa ungdomar, kvinnor samt barnfamiljer i kollektiv boendeform samt lägenheter. När man flyttar in hos oss får den boende en kontaktperson och tillsammans skapar de en individuell planering så att den boende ska få ett så bra stöd som möjligt. Vi stöttar upp med det mesta så som, kontakt med förskola och BVC, söka arbete, kontakter med myndigheter, bostadssökande och mycket mer.  Vi har även stödsamtal. Personalen är MI utbildad. Boendet beviljas via socialtjänsten. Läs gärna mer om hur vi arbetar.

 

Lisa hittade ett nytt hem

tonåring

Idag är det den 8 mars och internationella kvinnodagen. Vi träffar dagligen utsatta kvinnor och tjejer i Malmö. Skåne stadsmission har olika verksamheter som riktar sig till tjejer och unga vuxna kvinnor med varierande psykosocial problematik. Det kan handla om psykisk ohälsa, missbruk eller våld i hemmet.

Vi driver Unga forum och Trygga boenden, som är ett kvinnoboende samt ett kollektiv för tjejer i åldern 18-25. Sen har vi också träningslägenheter för unga vuxna i samma ålder.

En del av de ungdomar vi möter kan inte bo kvar hemma av olika anledningar. Några saknar familj och har ingen annan i sin närhet de kan vända sig till. Många har haft en tuff uppväxt. Det är då Skåne Stadsmission kan stödja och hjälpa till.

En ung kvinna som vi väljer att kalla Lisa berättar här hur det var att bo på Trygga boendets ungdomskollektiv. Hon är en av många unga kvinnor som har fått möjligheten att bo här.

Lisa och jag träffas i vårt stora ljusa vardagsrum på ungdomskollektivet. Hon blir genast nyfiken och vill titta in i sitt gamla rum. Nu var det ett tag sedan hon var här. Vi sätter oss i soffan med varsin kopp te. Hon berättar att det var via Enter mötesplats på Unga forum som hon fick kontakt med kollektivet.

”Jag fick reda på Enter mötesplatsgenom kuratorn som jag hade på min skola. Jag gillade att det bara fanns tjejer på boendet och alternativet för mig var att bo på ett annat ställe där det bodde missbrukande kvinnor. Jag har aldrig missbrukat och tror inte det skulle vara en bra miljö för mig att vara i. Så socialtjänsten fixade så jag fick bo här istället.”

”Det var tryggt. Jag kände mig hemma, jag lärde känna de flesta i personalen”, berättar Lisa.

Men i början var det tufft eftersom de som bodde här var olika. Alla städade och diskade på olika sätt. De var fyra tjejer som fick dela upp allt arbete i ett schema.

”Vi fick lära oss att anpassa oss efter varandra. Vem som skulle duscha när och laga mat och så. Men sen blev det helt tryggt, alla kände varandra. Och så fanns alltid någon personal som var hemma, det kvittade när du kom hem. Du visste att dom alltid var där och du visste att det alltid var tryggt. Det är viktigt. ”

Lisa beskriver relationen till personalen som en helt okej relation. Vissa hade man mer känslor för och andra var bara personal. Med vissa kunde man snacka om allt, allt från kärlek till jobb och skola. Vissa pratade man bara skola med och om dagen som varit.

”Personalen har gett mig mycket under vägen. Jag var självständig innan jag bodde här, men detta hjälpte ändå rätt så mycket.”

Lisa lärde sig att fylla i papper från skatteverket, från försäkringsbolaget, papper från socialen och skolan. Men också hur det var att dela ett boende med andra.

”Jag fick lära mig att laga mer mat, diska och städa. Så kunde Jag prata med personalen.  Ibland var jag jätteledsen och då frågade personalen vad som hade hänt och det kändes jättebra. De utgick från mina känslor, det var som att prata med en psykolog i en timme. Jag fick prata om alla mina frågor, allt som man hade att snacka om. Det hjälpte mig verkligen.”

Efter en tid valde Lisa att flytta till ett eget boende.

”Jag kände att det räckte och fick allt jag behövde för att flytta. När jag fick en egen lägenhet som jag hade sökt så valde jag att flytta. Lägenheten fick jag genom att ringa runt, personalen tipsade mig om olika sajter och att man skulle ringa eller maila. Jag fick nummer till privata hyresvärdar och så. Det fanns i pärmen som jag fick när jag flyttade in. Pärmen använder jag fortfarande till att spara kvitton och värdepapper i. Nu har jag ett förstahandkontrakt på en lägenhet som är 25 kvadrat. Den har en balkong, egen toalett och kokvrå.”

När jag frågar vad Lisa tar med sig från tiden på boendet svarar hon snabbt:

”Jag tar med mig vänskap och faktiskt ett andra hem. Jag har haft många hem i Sverige de fem månaderna jag bodde här var värkligen värdefulla. Jag fick lära känna en vän som jag har en fin relation med som har bott här innan, eller flera tjejer faktiskt. Vi har fortfarande kontakt, vi är tajta.”

Lisa lovar att hålla kontakten med oss i framtiden. Vi önskar henne all lycka till!