Inlägg

Tvåbarnsmamman Sarahs oro inför sommarlovet

Tvåbarnsmamman Sarah kommer inte ihåg senaste gången hon hade råd med det mest nödvändiga som mat och kläder.

När sommarlovet nu närmar sig känner hon hur oron och stressen ökar. 

För de flesta barn är sommarlovet en tid fylld av värme, bad och mysiga stunder med familj och kompisar.  Men vi träffar barnfamiljer som bara känner oro inför det långa sommarlovet. Oro över pengar och mat som inte räcker och länga dagar med lediga barn. Så är det för ensamstående tvåbarnsmamman Sarah, med sina två döttrar, åtta och elva år gamla.

– Jag började få ont i magen redan när vårterminen började. Snart är det sommar, tänkte jag och frågade mig: Hur ska vi ha råd att göra någonting roligt över huvud taget? Hur ska vi ens ha råd med mat? Vi har alltid ont om pengar och på sommaren får barnen inte lunch på skolan. Vi har tid till aktiviteter, men vi har inte råd att hitta på något.

Skäms över att vara fattig

Sarah brukar vara med på Skåne Stadsmissions familjeträffar på Mötesplats Unga Forum, och hon kommer att ta med sina barn på flera av aktiviteterna som anordnas i sommar.

– Jag skäms över att vara fattig. Jag kämpar och gör allt jag kan för min familj, så jag förstår att jag egentligen inte borde skämmas, men det gör jag, säger hon.

Sarah berättar att det varit flera somrar i rad nu som har varit svåra. Dels för att barnen är äldre och får upp ögonen för aktiviteter och annat som kostar mer pengar, men också för att maten blivit så dyr. Sedan januari 2022 har matpriserna ökat med 23 procent.

– Jag har järnkoll på exakt var jag ska köpa allting och jag åker runt mellan de olika affärerna för att hitta extrapriser, men det senaste året känns det som att allting har blivit dyrt. Jag köper aldrig någonting till mig själv, och ändå är pengarna slut i mitten av månaden. Det ger mig panik varje gång. Och även om jag vet att jag inte slösat en krona, så skäms jag. Hur har alla andra råd?

Inte råd med glass

Förutom Mötesplats Unga Forums aktiviteter brukar hon så ofta hon hinner ta med barnen till någon av Malmös gratisaktiviteter. Är det fint väder går de till Ribban och badar.

– Det kan låta litet att köpa en glass, men ibland har vi verkligen inte dåd. Det gör mig ledsen att behöva neka barnen, men jag behöver prioritera andra utgifter. Min äldsta dotter har slutat fråga efter glass. I det läget är träffarna på Unga Forum verkligen guld värda för oss. När vi är där får mina barn samma saker som alla andra barnen. Och de får leka av sig, träffa nya kompisar och uppleva spännande grejer som ofta blir somrarnas höjdpunkter, säger Sarah.

* Sarah heter egentligen någonting annat.

***

Vill du vara med och kämpa för de som kämpar i sommar? Skänk pengar här.

Barnens glädjereaktion på Tosselilla: ”Wow – finns detta?”

Fler än 150 barn hoppade på bussen och tog sig till Tosselilla.

Resultatet: Ren och pur sommarglädje!

–  Jag kommer aldrig att glömma den här dagen, säger ett av barnen som var med.

När Unga Forum, Skåne Stadsmissions verksamhet för barnfamiljer och unga, arrangerade sin årliga resa till Tosselilla för barn och familjer som lever i utsatthet, var det lapp på luckan. Inte en plats var ledig när bussarna – med omkring 220 personer, varav 160 barn – rullade österut från Malmö, för att ta sikte på Tomelilla och sommarlandet där.

Ingen ville åka hem

Reaktionerna från de karusell-, gokart- och hopptornssugna barnen lät inte vänta på sig.

–  Många av barnen blev helt chockade när de hoppade av bussen. ”Oj, wow – finns detta?” Det var som att de kommit till en helt ny värld, säger Bager, som arbetar som socionom på Skåne Stadsmission.

En heldag senare kunde utflykten inte summeras på annat vis än succé.

–  Jag åkte vattenrutschkanan 1000 gånger, triumferade en av deltagarna.

–  Jag hoppas att vi åker hit nästa sommar också, konstaterade en annan.

– Ingen ville åka tillbaka. När vi samlades vid bussen för att åka tillbaka fick vi ringa massa samtal för att få med alla hem igen, säger Amanda, socionom på Skåne Stadsmission och en ur personalen som var med på Tosselilla.

Skapar känsla att vara inkluderad

Louise, som också arbetar som socionom på Skåne Stadsmissions, berättar om hur viktig en utflykt av den här kalibern kan vara för deltagarna.

– Det betyder oerhört mycket för barnen att få tillbringa en dag med sina familjer och vänner, utan att bekymra sig. Att få komma tillbaka till skolan i höst och säga att man har varit på Tosselilla… Det är en stor grej. Det är inte bara upplevelsen i sig, det är en känsla att veta att man har gjort någonting. Att känna sig inkluderad när alla kamrater berättar om allt som har hänt och gjorts under sommaren, säger Louise.

Unga Forum anordnar aktiviteter för barnfamiljer och unga hela sommaren. Utflykten till Tosselilla har möjliggjorts tack vare bidrag från allmänheten. Läs mer här om hur du kan hjälpa – så att fler barn kan förgylla sin sommar med en utflykt eller en annan aktivitet som Unga Forum anordnar.

Ett år med krig: ”De hann inte packa sin nalle”

För ett år sedan, den 24 februari 2022, inleddes Rysslands anfallskrig mot Ukraina. I ett dråpslag förändrades livet för miljoner människor. Många av dem, framför allt kvinnor och barn flydde till Sverige.

Skåne Stadsmission har under många år arbetat för att hjälpa och stötta människor som har tvingats fly sina hemländer. Inte minst de som flytt Afghanistan och under många år levt i ovisshet i Sverige. Invasionen av Ukraina och den flyktingström som följde gjorde att vi omedelbart mobiliserade och agerade.

– Vi såg ett behov som behövde tillgodoses och startade direkt upp ytterligare verksamhet, säger Rakel Thunander, som är enhetschef på Unga Forum.

Inte packat nallen

Unga Forum är Skåne Stadsmissions verksamhet som vänder sig till barnfamiljer och unga. Eftersom en stor del av de som flytt från Ukraina var mammor med sina barn, var det naturligt att det var Unga Forum som tog sig an uppdraget och startade en öppen verksamhet för de som flytt sina hem.

– Barn i alla åldrar kom till Sverige, och de hade såklart olika behov, säger Rakel Thunander och fortsätter:

– Vissa hade hunnit packa med sin nalle eller sin bästa bok. Men vissa hann inte ens det och fick fly hals över huvud utan att ta med sig någonting.

För att till en början framförallt inrikta sig mot basbehov har Unga Forums verksamhet och stöd till de ukrainska familjerna förändrats. Nu handlar mycket om att stötta de människor som varit i Sverige uppemot ett år, att ta kliv in i det svenska samhället.

– Nu är det barn som kommer varje vecka för att göra läxan och för att befinna sig i en miljö där det pratas svenska, säger Rakel Thunander.

Träffar andra familjer

Det som för ett år sedan framförallt var att beteckna som ett akut stöd handlar nu också mycket om att erbjuda bra sammanhang för alla de som nyligen kommit till Sverige.

– Ett år är en väldigt lång tid, framför allt i ett barns liv. Vi försöker få med oss de vi träffat under detta året in i våra andra verksamheter, där vi träffar andra barnfamiljer, säger Rakel Thunander.

Här kan du läsa mer om Unga Forum!

Nya tider för ”Vardagsrummet” i Malmö

Från och med den 19 september kommer vår akutinsats för familjer som är nya i Sverige att förändras. Mötesplatsen på Malmgatan 1 kommer att ha öppet en dag i veckan, med möjlighet till social samvaro samt praktisk vägledning från personal på plats. 

Vad: Mötesplats för familjer som är nya i Sverige
När: Måndag klockan 11–15,
Var: Malmgatan 1, Malmö
Vad: Här finns en trygg plats för vuxna och barn, med plats för gemenskap och lek. Här finns möjlighet att få hjälp med praktiska frågor, vägledning i det svenska samhället och stöd. Självklart bjuder vi också på ett matigt mellanmål! Barn måste komma i sällskap med någon vuxen.

– Insatsen har varit väldigt viktig för de familjer som kommit till Sverige från krigets Ukraina, och som har behövs stöd och en plats att samlas på. Nu har kommunerna tagit över boendeansvar och en del har flyttat. Många barn har börjat skolan och förskolan och familjerna hittar nya sammanhang. En del människor har valt att åka tillbaka till Ukraina. Vi kommer att fortsätta erbjuda stöd och hjälp men i mindre skala. Det beror både på ett minskat behov och på att vi inte har resurser att hålla öppet fyra dagar i veckan, säger Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission.

Unga Forums sociala och juridiska rådgivning med drop in, samt familjeträffar på fredagar och ungdomsträffar på onsdagskvällar, kommer att fortsätta som vanligt och dit är naturligtvis även familjer från Ukraina välkomna och de har behov av mer stöd.

Välkommen!

Відкрите місце зустрічі для
сімей, які приїхали в Швецію вперше
Примітка: нові години роботи

Відкрито: понеділок 11:00–15:00
Розташування:
Malmgatan 1, Malmö

Тут безпечне місце для дорослих і дітей, з простором для спілкування та ігор. Тут ви можете отримати допомогу з практичних питань, керівництво у шведському суспільстві та підтримку. Звичайно, ми також пропонуємо закуски! Діти повинні бути в супроводі дорослого

Ласкаво просимо!

Open meeting place for families
that are new in Sweden
Note: New opening hours

Open: Monday 11:00 a.m. to 3:00 p.m
Location: Malmgatan 1, Malmö

Welcome to this safe place for adults and children, a space for hanging out and meeting others. We offer support in practical issues and guidance in the Swedish society. Of course you can get coffee and a snack! Children must be accompanied by an adult.

Welcome!

Saras volontärtips: ”Bara gör det”

”Det var så enkelt att anmäla sig, vara med på en digital informationsträff och sedan komma igång. Så nu bidrar jag med fyra timmars läxhjälp en dag i veckan, och det är fantastiskt.”

Sara är en av Skåne Stadsmissions många fina volontärer. Under pandemin har hon hjälpt till med läxhjälp på Unga Forum.
– Jag har varit volontär inom olika organisationer tidigare, men sedan kom barnen och det blev svårt att få tid. Men nu är yngsta barnet fyra år och jag kände att jag har möjlighet att vara volontär igen, så jag kollade runt och fastnade för stadsmissionen. Det var så enkelt att anmäla sig, vara med på en digital informationsträff och sedan komma igång. Jag anmälde mig för fyra timmars läxhjälp en dag i veckan, och det har varit fantastiskt.

Läxhjälp på Unga Forum

En kväll i veckan har Sara varit i vår verksamhet för barnfamiljer och unga och hjälpt ungdomar med sina studier.
– Unga Forum är så oerhört fint. Det känns så tryggt att komma dit. Där lagas mat, packas matlådor och där finns personal som hjälper barnen och ungdomarna på så många sätt. Min uppgift har varit att dra igång med läxhjälp så snart jag kommer. Det är bara att sprita händerna och sätta igång. Ungdomarna har skrivit upp sig och bokat tid, så måste vi göra under pandemin, och så ser man vad de behöver hjälp med. En kväll läste jag Hamlet med en kille, en annan dag tragglade jag körkortsteori. Ungdomarna är så sjukt motiverade, det är fint att se och vara en liten del av.

Har du tips till andra som vill engagera sig? 
– Många säger ”jag borde också” men så blir det aldrig av. Mitt tips är att bara göra det. Fundera över hur mycket tid du har, hur flexibel du är och vad du kan bidra med, och så kolla upp vilken organisation som delar dina värderingar och som kan ha behov av din hjälp. Jag gillade verkligen hur enkelt det var på Skåne Stadsmission. Det får inte vara krångligt, då blir tröskeln för hög.

Sara är inte bara volontär, utan även månadsgivare.
– Jag har följt Skåne Stadsmission länge, och gett en gåva då och då. Men i höstas kände jag att jag ville göra mer. Jag såg det ni skrev om matfattigdom och insåg hur en liten insats från mig, en liten summa varje månad som jag knappt märker av, kan göra stor skillnad för någon annan. Då blev jag månadsgivare.

Lokalt engagemang

Hon berättar att hon dessutom brukar köpa gåvokort då och då.
– Jag tycker det är så bra presenter till personalen på barnens förskola och skola.

Hennes engagemang för Skåne Stadsmission bottnar i en vilja att påverka sitt närområde.
– Att det är så lokalt känns viktigt för mig. Vi lever i den här staden, vi är en del av den. Då vill jag vara med och skapa något bra, och vara en förebild för mina barn. Dessutom känns det extra motiverande att stötta en organisation som månadsgivare när man ser med egna ögon hur mycket bra arbete de gör. Det blir väldigt konkret. Som månadsgivare överlåter jag min lilla peng till er, och jag vet att ni använder den där den behövs som mest. I volontärskapet ger jag av min tid, jag väljer vad jag vill göra och vad jag kan bidra med.

Vill du också bli volontär?

Mejla volontar@skanestadsmission.se eller läs mer här.

Kraftringen firar ny webb med viktigt quiz

Energibolaget Kraftringen lanserar sin nya webbsida och firar med att bidra till Skåne Stadsmissions arbete för barn och unga som lever i utsatthet. För varje genomfört quiz om framtidens energi skänker Kraftringen ett mellanmål, motsvarande 100 kronor.

När ungdomar droppar in hos Unga Forum, Skåne Stadsmissions ungdomsverksamhet, efter skolan får de hjälp med läxorna. Här står mackor, frukt och te på bordet. Mellanmålet blir en chans att varva ner, fylla på energi och prata igenom dagen med en vuxen.
– Jag trodde läxhjälp skulle vara som ett litet rum med några lärare i, men här är som ett hem, säger en av ungdomarna.

”Det är ett fint arbete som vi på ​Kraftringen vill stödja. Under hela februari kommer vi därför att satsa på att skapa så många mellanmål som möjligt. Du kan bidra genom att fylla i quizen, eller genom att passa på och teckna ett nytt elavtal.” skriver Kraftringen på sin hemsida.

Företagssamarbeten är ett viktigt sätt för Skåne Stadsmission att finansiera sina verksamheter.
Är du intresserad av att veta mer? Kontakta foretagssamarbeten@skanestadsmission.se.

När gemenskap betyder allt

På Unga Forum kan Sara ge sin son det som förknippas med en riktig jul: klappar, gran, värme och massor av mat. Mest av allt betyder gemenskapen.
– Vi har alltid firat jul ensamma tidigare, berättar hon.

Det är julpyntat i varenda rum, tända ljus och mat står framme. Personalen på Unga Forum välkomnar alla som kommer in. Några barn springer raka vägen till leksakerna, andra sätter sig och äter.
– Ingen ska behöva vara ensam mot sin vilja, säger Sara.

För ett år sen såg hon ett inlägg om Skåne Stadsmissions julfirande på Facebook och hörde av sig. Några veckor senare var hon och sonen med på Unga forums julfirande.
– Här fanns allt. Julgran, tomte, god mat och många barn. Jag var så glad att se min son tillsammans med så många barn. Det är så julen ska vara.

Sara berättar att hon faktiskt grät en stund i köket när de kom hem. Överväldigad och glad.
– Jag kommer inte hit för maten eller julklapparna utan för gemenskapen, säger hon. Det är så otroligt viktigt att få vara tillsammans med andra.

Sara är sjukpensionär och lever ensam med sin son i Malmö. Hennes vardag består av mycket pusslande för att ge sonen allt han behöver. Det är svårt att få pengarna att räcka till och det blir nästan en sport att få ekonomin att gå runt.

Den nya gemenskap som Sara funnit på Unga forum har kommit att bli väldigt viktig. Ensamheten tär på henne och hon måste kämpa för att hon och sonen ska ha det bra.
– Unga Forum är en fantastisk plats. Personalen är underbar. De gör det så hemtrevligt och det känns aldrig som en institution.

Förra julen gick Saras son hem på kvällen med en påse julklappar som visade sig vara tre lådor Lego. Han vägrade gå och lägga sig innan allt var färdigbyggt. Fotografiet av sig och tomten satte han upp på väggen vid sin säng. Det sitter där än idag.

Vill du ge en medmänniska en jul i gemenskap? Klicka här!

 

 

Fakta: Fattigdom och hemlöshet
Fattigdom och hemlöshet får stora effekter på hälsan. Det leder inte sällan till psykisk ohälsa bland både barn och vuxna. Vi på Skåne Stadsmission ser hur fattigdomen och utsattheten bland människor i samhället ökar. Enligt Rädda Barnens senaste rapport* lever var fjärde barn i Malmö i fattigdom. Vid den senaste kartläggningen av hemlösheten i Malmö** visade det sig att 1 347 barn och 1 959 vuxna lever i hemlöshet i Malmö. 1 347 barn saknar ett stadigvarande boende, vilket är en ökning med 277 barn jämfört med 2017. Denna siffra inkluderar inte alla barn, till exempel ensamkommande flyktingbarn, EU-migranter eller asylsökande vilket gör mörkertalet stort. På Skåne Stadsmission möter vi många fler än de som ryms i denna siffra.

*Rädda Barnens rapport Barnfattigdom i Sverige (2018)
**Malmö stads årliga kartläggning av hemlösheten i kommunen (2018)

Vi skapar ljusa sommarminnen

När man är liten är sommarlovet oändligt! Härligt för många men inte för alla. Vi träffar barn och unga som av olika anledningar inte ser fram emot sommarlovet. För vissa handlar det om att det saknas ekonomiska resurser. Utan skollunchen blir det kanske inte ens ett lagat mål mat om dagen och något extra som glass och minigolf är inte ens att tänka på. De gratisaktiviteter som eventuellt finns är det svårt att ta sig till utan pengar till bussen. 

För andra kanske det inte alltid handlar om ekonomiska resurser som gör att man får stanna hemma. Växer du upp med en ensamstående förälder med psykisk eller fysisk ohälsa eller ett missbruk handlar det om ett annat utanförskap. Ett utanförskap som kan innebära ett stort ansvar och en konstant oro där det varken finns tid, utrymme eller uppmuntran att hitta på något. Eller så är du ensam och har inga kompisar att hitta på något med. Alla andra gör kul saker ihop men du är aldrig inbjuden till deras gemenskap.

Sommarlovet kan vara tufft på många olika sätt. Vissa saknar pengar, andra saknar uppmuntran, vänner och sammanhang.

Hos oss är alla välkomna. Tillsammans skapar vi ljusa sommarminnen!

Ensamma barn på flykt

Alla barn längtar inte till sommarlovet

160524_0148_bb_ribbanVi träffar familjer som behöver hjälp med det mest nödvändiga. Många bor trångt och pengarna räcker inte till. Barnen i de här familjerna bär en tung börda, både sin egen och sina föräldrars oro.

En ensamstående mamma vi möter vid matutdelningen berättar att hon oroar sig inför sommaren. När barnen inte får mat i skolan blir det ännu svårare att få pengarna att räcka till.

I Malmö lever vart tredje barn i fattigdom*.

Snart är sommarlovet här. En tid som de flesta av oss förknippar med glädje, frihet och äventyr. I skolan pratar många barn om vad de ska hitta på.

Men det finns barn som inte längtar efter sommarlovet. De vet att sommaren blir lång och ensam och får en klump i magen långt innan skolaulan fylls av den blomstertid nu kommer. De vet att det inte finns resurser hemma som räcker till något extra. Vi träffar många av de här barnen i vår verksamhet Unga forum.

Vi kommer att hitta på saker tillsammans med barnen och ungdomarna vi träffar. Vi ska åka och bada, äta glass, grilla och besöka nya platser tillsammans. Allt för att barnen ska få njuta av sitt sommarlov och få ljusa minnen att bära med sig.

Vill du bidra tillv år sommarverksamhet för barn och deras familjer kan du swisha till 123 9003252 eller använda vårt gåvogiro 900-3252.

Ett varmt tack,

Birthe Wallin
Direktor

*Rädda Barnen: Barnfattigdomsrapport 2015

Läs mer om Unga forum – vår verksamhet för barn och unga!