Inlägg

Volontären Tord: ”Jag möter så många mysiga människor”

Tord Åkesson är kock och har drivit puben Utposten i Helsingborg i 29 år. Sedan sommaren 2023 är han också volontär på Skåne Stadsmissions sociala matbutik i Helsingborg, tre timmar i veckan. För att han kan och vill.

– Att arbeta som volontär hade varit en tanke under en lång tid. Jag ville göra något för att hjälpa andra. När den sociala matbutiken startade i Helsingborg förra sommaren anmälde jag därför mitt intresse. Kan man hjälpa andra så är det ens skyldighet att göra det, säger Tord och tillägger:

– Men jag gör också detta för min egen skull. Att vara volontär gör mitt liv bättre.

Tord har varit kock i hela sitt yrkesliv, med undantag för några år som ung då han arbetade på sjön. Han driver Utposten tillsammans med en kollega och är fortfarande aktiv i köket. Även personalärenden och löneutbetalningar ligger på hans bord. Ledig tid spenderar han gärna med sin familj eller med att träna armbrytning. Ett intresse som lett till att det finns ett armbrytningsbord även på Utposten.

Står i dörren

Tre timmar i veckan hänger Tord dock av sig kockförklädet och tar sig till Skåne Stadsmissions sociala matbutik. Hans uppdrag är att vara dörrvakt, vilket handlar om att kontrollera att varje besökare är där på sin inbokade tid.

Tord Åkesson är volontär på Skåne Stadsmission

Foto: Ronnie Kronblad

– De satte mig nog i dörren för att jag har så tydlig röst. Efter ett helt liv i restaurangbranschen har jag väl fått en viss ton. Jag kör med raka rör. I de flesta fall flyter det på i dörren. Jag möter så många mysiga människor, vilket ger bra energi som jag tar med mig hem, säger Tord och fortsätter:

– Många av besökarna har det riktigt dåligt. Och de flesta är väldigt tacksamma för att få komma in. Men det finns också de som försöker snacka sig in, trots att de inte har någon bokning. Det löser jag såklart, men den biten tar en del energi.

Vad driver dig att fortsätta?
– Alla människor jag möter. Dels alla besökare, dels de som arbetar på Matmissionen eller inom Skåne Stadsmission. De gör ett fantastiskt jobb! Mitt i det kaos som många av besökarna lever i så utgör de en stomme som skapar ordning och reda.

Har du några råd till andra som funderar på att bli volontärer?

– Det är bara att testa! Du får ett fantastiskt bemötande och känner dig direkt välkommen. Och känner du inte att Matmissionen är din grej så finns det andra volontärmöjligheter inom Skåne Stadsmission. Jag känner att jag har växt in i mitt uppdrag och vågar ta mer plats nu än i början. Till skillnad mot mitt vanliga jobb så finns här alltid någon som säger vad jag ska göra – det är väldigt skönt.

***

Vill du bli volontär på Skåne Stadsmission? Läs mer här!

Text: Lotta Solding
Foto: Ronnie Kronblad

Volontären Ulf berättar: ”Träffat underbara människor”

Efter en lång karriär inom bankvärlden engagerade sig Ulf Larsson inom Skåne Stadsmission för att ”ge tillbaka”. Men volontärskapet och deltagarna på Café David i Malmö, har gett honom mycket mer än så. 

– Människorna jag möter ger mig kraft och energi, säger han. 

Klockan är tidigt på morgonen när Ulf Larsson, 74, vant serverar ännu en rejäl frukost. Han känner mottagaren vid namn och de hinner växla några ord om den senaste MFF-matchen innan nästa person ska serveras. 

Ulf är volontär på Café David i Malmö, Skåne Stadsmissions verksamhet för människor som lever i en socialt eller ekonomiskt utsatt position. Det har han varit i snart tio år, ända sedan 2014. 

– Jag är engagerad i Triangelns Rotaryklubb och det var där engagemanget började. Vi tog kontakt med Café David och började skänka pengar och att hjälpa till att köpa in vissa varor, berättar Ulf.

Träffat underbara människor

Samarbetet utvecklades och snart var Ulf, tillsammans med sin nära vän, fotbollslegendaren Ronnie Hellström, volontärer som arbetade på plats i verksamheten. 

– Jag har haft det väldigt bra i livet, säger Ulf som under sin yrkeskarriär arbetade i bank- och finansvärlden. 

– Nu vill jag ge tillbaka till alla som inte har haft det lika bra. Och jag har träffat så många underbara människor, som jag har lärt känna mer och mer. 

Förutom sin yrkesmässiga bakgrund har Ulf också spelat fotboll. Och det var genom idrotten som han lärde känna Ronnie Hellström, den tidigare landslagsmålvakten som tragiskt gick bort för snart två år sedan. Fotbollsintresset delar han med flera av deltagarna som han möter på Café David. 

– Ja, det blir mycket fotbollssnack. Och ännu mer var det när Ronnie var med här. Man märkte att det var en stor grej för vissa av deltagarna: att prata fotboll med Ronnie Hellström, säger Ulf när han minns tillbaka. 

Ger kraft och energi

Ulf beskriver sig som en givande person. Han berättar att han ger mycket till insamlingar. Men är noga att poängtera att volontärskapet på Café David och mötena där, även ger honom mycket. 

– Det ger mig kraft och energi. Att gå ut och sätta sig och prata med deltagarna, höra hur de har det – och att lära känna dem. Det är fint. Ju fler gånger man träffar dem, desto mer öppnar de upp sig. Jag lyssnar och förstår hur mycket ensamhet de möter i sin vardag. Det är tydligt hur otroligt mycket som Café David betyder för att skapa en gemenskap, säger Ulf. 

Snart har han varit volontär i tio år, men några planer på att sluta finns inte. Ulf tänker fortsätta så länge han kan. 

– Vi har gjort så mycket roligt. Våra utflykter är lite extra speciella, det kan vara en bowlingkväll, eller en MFF-match, eller som när vi åkte båt och turade mellan Helsingborg och Helsingör: Då är vi lite färre, kanske sex deltagare bara, och då får vi mer tid tillsammans och kan lära känna varandra lite bättre.  

Och om Ulf skulle få säga någonting till den som funderar på att engagera sig och bli volontär, så är hans budskap tydligt: 

– Gör det! Det ger så mycket tillbaka. Det är en väldigt fin upplevelse! 

Läs mer om att vara volontär på Skåne Stadsmission!

Carola fick sitt drömjobb när hon fyllde 60

Carola växte upp i en missbrukarfamilj och jobbade kommunalt i 34 år – innan hon plötsligt en dag sa upp sig. Hon hade nya planer.

– Jag fick mitt drömjobb samma år som jag fyllde 60, säger Carola som nu arbetar på Café David Skåne Stadsmission i Kristianstad.

En dag 2017 började Carola, som hon säger själv, att ”stortjuta”. Det blev startpunkten på ett helt nytt liv. Efter att hon hjälpt en vän att skänka saker till Stadsmissionen stannade de kvar och pratade. Då föreslog hennes väninna att hon kanske skulle bli volontär och plötsligt kom känslorna ikapp, uppväxten i en missbrukarfamilj och livets törnar sedan dess. Sagt och gjort, Carola blev volontär på Skåne Stadsmissions verksamhet i Kristianstad och älskade vad hon gjorde.

– All min lediga tid var jag här, säger hon. Jag bara brann för det och tog till och med ut semester för att kunna vara här så mycket som möjligt.

Pandemin slog hårt

Carola berättar att hon hade dåligt självförtroende och att hon alltid tänkt att hon inte klarade av saker. Men på Skåne Stadsmission förstod hon att hon visst kunde. Hon kunde massor. I samma veva fick Carola en ADHD-diagnos som också hjälpte henne att pussla ihop saker.

– Hela Skåne Stadsmission har hjälpt mig så mycket. Jag känner att jag kan saker och att jag bidrar, säger hon.

När pandemin kom 2020 fick Carolas volontärskap ett abrupt slut. På grund av smittorisken kunde hon inte vara med på ett helt år.

– Det tog mig verkligen så hårt, men jag var fast besluten om att återvända.

Och återvände gjorde hon. När restriktionerna för pandemin började luckras upp erbjöds Carola ett timvikariat. Och sedan en tillsvidaretjänst.

– Jag var helt överväldigad och så lycklig. Jag cyklade till mitt jobb direkt. När de andra frågade vad jag som jobbade natt gjorde där mitt på dagen, svarade jag att jag skulle säga upp mig, säger Carola och skrattar.

Firade på Café David

Nu jobbar Carola deltid på Café David och fortsätter som volontär.

– Jag fick mitt drömjobb samma år som jag fyllde 60. Jag firade faktiskt 60-årsdagen på Café David. Det var en fantastisk ära att få fira tillsammans med dem, jag känner flera av dem sen tidigare, säger hon. Just kontakten med deltagarna – och känslan att få bidra – är det som gör att Carola stortrivs med sitt arbete.

– Det kan vara små framsteg som någon gör, men som gör så stor skillnad för just den personen. Många vill inte ens se de här människorna. När någon av dem berättar att de har fått ett boende eller en praktikantplats så blir jag så glad! Jag är så fruktansvärt stolt att jobba här, avslutar Carola.

Bidra till vårt arbete varje månad – bli månadsgivare idag!

Saras volontärtips: ”Bara gör det”

”Det var så enkelt att anmäla sig, vara med på en digital informationsträff och sedan komma igång. Så nu bidrar jag med fyra timmars läxhjälp en dag i veckan, och det är fantastiskt.”

Sara är en av Skåne Stadsmissions många fina volontärer. Under pandemin har hon hjälpt till med läxhjälp på Unga Forum.
– Jag har varit volontär inom olika organisationer tidigare, men sedan kom barnen och det blev svårt att få tid. Men nu är yngsta barnet fyra år och jag kände att jag har möjlighet att vara volontär igen, så jag kollade runt och fastnade för stadsmissionen. Det var så enkelt att anmäla sig, vara med på en digital informationsträff och sedan komma igång. Jag anmälde mig för fyra timmars läxhjälp en dag i veckan, och det har varit fantastiskt.

Läxhjälp på Unga Forum

En kväll i veckan har Sara varit i vår verksamhet för barnfamiljer och unga och hjälpt ungdomar med sina studier.
– Unga Forum är så oerhört fint. Det känns så tryggt att komma dit. Där lagas mat, packas matlådor och där finns personal som hjälper barnen och ungdomarna på så många sätt. Min uppgift har varit att dra igång med läxhjälp så snart jag kommer. Det är bara att sprita händerna och sätta igång. Ungdomarna har skrivit upp sig och bokat tid, så måste vi göra under pandemin, och så ser man vad de behöver hjälp med. En kväll läste jag Hamlet med en kille, en annan dag tragglade jag körkortsteori. Ungdomarna är så sjukt motiverade, det är fint att se och vara en liten del av.

Har du tips till andra som vill engagera sig? 
– Många säger ”jag borde också” men så blir det aldrig av. Mitt tips är att bara göra det. Fundera över hur mycket tid du har, hur flexibel du är och vad du kan bidra med, och så kolla upp vilken organisation som delar dina värderingar och som kan ha behov av din hjälp. Jag gillade verkligen hur enkelt det var på Skåne Stadsmission. Det får inte vara krångligt, då blir tröskeln för hög.

Sara är inte bara volontär, utan även månadsgivare.
– Jag har följt Skåne Stadsmission länge, och gett en gåva då och då. Men i höstas kände jag att jag ville göra mer. Jag såg det ni skrev om matfattigdom och insåg hur en liten insats från mig, en liten summa varje månad som jag knappt märker av, kan göra stor skillnad för någon annan. Då blev jag månadsgivare.

Lokalt engagemang

Hon berättar att hon dessutom brukar köpa gåvokort då och då.
– Jag tycker det är så bra presenter till personalen på barnens förskola och skola.

Hennes engagemang för Skåne Stadsmission bottnar i en vilja att påverka sitt närområde.
– Att det är så lokalt känns viktigt för mig. Vi lever i den här staden, vi är en del av den. Då vill jag vara med och skapa något bra, och vara en förebild för mina barn. Dessutom känns det extra motiverande att stötta en organisation som månadsgivare när man ser med egna ögon hur mycket bra arbete de gör. Det blir väldigt konkret. Som månadsgivare överlåter jag min lilla peng till er, och jag vet att ni använder den där den behövs som mest. I volontärskapet ger jag av min tid, jag väljer vad jag vill göra och vad jag kan bidra med.

Vill du också bli volontär?

Mejla volontar@skanestadsmission.se eller läs mer här.

Annettes liv vände på julafton – nu vill hon ge tillbaka

Under många år levde Annette Lykkegaard i missbruk och hemlöshet. Vändningen kom en julafton då en vänlig människa ställt fram kaffe, smörgåsar och julklappar på källargolvet där hon sov. Den fina gesten blev ett uppvaknande, och hon sökte hjälp på Skåne Stadsmission. Denna julafton är det hon som hjälper till, som volontär på Café David. 

Vardagen präglades i många år av en ständig jakt på droger och någonstans att sova.
– Det var som att leva i en glasbubbla. Man visste aldrig vad som skulle hända minut för minut och ändå var allting alltid samma, säger Annette Lykkegaard.

En julaftonsmorgon för 18 år sedan var hon med om något som skulle bli vändpunkten till ett bättre liv.

– Jag hade hittat en källare vid Värnhemstorget där jag lyckats att bo i nästan en vecka faktiskt. På julaftons morgon vaknade jag av att det luktade kaffe. När jag öppnade ögonen upptäckte jag att det stod en bricka bredvid mig och såg att det var någon som hastigt smet därifrån. På brickan stod en termos med kaffe, några smörgåsar och några julklappar. Den känslan går inte att beskriva, säger hon.

Paketen innehöll underkläder, en tröja och deodorant. Hon förstod att det var någon som hade uppmärksammat henne i flera dagar. Kläderna var dessutom i rätt storlek!

– Sånt som en hemlös kvinna verkligen uppskattar, säger hon.

Anette drack upp kaffet och åt upp mackorna. Sedan gick hon bort till Skåne Stadsmissions Café David där hon fick hjälp. Kampen var hård, men nu har Annette varit drogfri länge.

Och nu är det hennes tur att hjälpa andra på julafton. I år ska Annette jobba som volontär på Café David, där hon själv firat många högtider. Minnena är både sorgsna och varma.

– Julen var och är fortfarande alltid förenad med mycket sorg. Jag tänkte såklart på mina barn, även om jag visste att de firade en bra jul med min bror och min mamma. Men jag visste också att de hade föredragit om jag hade varit med. Jag var ju välkommen om jag bara höll mig drogfri, men jag mäktade inte med det då, säger hon.

Att fira jul på Skåne Stadsmission kändes som en befrielse. Där var hon var inte ensam om de känslorna och behövde inte skämmas för att hon där och då valde drogerna framför sina barn.

– Och bara det att Stadsmissionen har öppet på julafton. Det betyder ju nånting. Man fick förutom god mat, en känsla av tillhörighet. Man fick duscha och man fick rena kläder. Det var inte helt fel. Det betydde jättemycket för mig. Under alla de här högtiderna; påsk, midsommar jul och nyår blev människorna där som ens familj.

När vi pratar med Annette, några veckor innan jul, längtar hon redan till julafton när hon för första gången kommer att vara ”på andra sidan”.

–Jag blir tårögd bara jag tänker på det. Det ska bli så roligt att få lov att ge tillbaka och någonstans få lov att visa de som fortfarande är hemlösa och aktiva i droger att man kan och att det går att leva drogfritt och ha ett fungerande liv. Till och med ett riktigt bra liv, säger hon.

OBS: I år blir julen på Café David annorlunda, på grund av pandemin. Vi kommer att servera julmat i flera sittningar, bordsservering och säkra avstånd. Läs mer om julfirande i en pandemi här!

”Jag får så mycket tillbaka”

Carola skulle bara lämna in några kläder, men när hon fick höra mer om Skåne Stadsmissions verksamhet i Kristianstad väcktes tanken på att bli volontär.

– Jag började faktiskt gråta när min kompis som var med sa ”detta vore väl något för dig”. Jag har två bröder som båda dött i missbruk och jag insåg att mina erfarenheter kunde vara användbara här, berättar hon.

Det är nu snart två år sedan, och Carola berättar med iver och glädje om allt som hänt sedan dess.

– Jag får så mycket tillbaka. Jag känner mig behövd och personalen har gett mig ansvar och förtroende vilket gett mig ett självförtroende jag inte hade innan.

Tio nätter i månaden jobbar hon som undersköterska på ett äldreboende i kommunen. Jobbet där ger henne gott om fritid, och den lägger hon på att vara volontär.

– I början var det tufft. Första julen jag var här grät jag när jag kom hem. Jag hade dåligt samvete för att jag cyklade hem till mitt hus, och allt som jag har. Nästa år kändes det snarare ”wow, vad häftigt att vara med”. Jag har insett att jag inte kan rädda världen, men jag kan ge stöd här och nu, säger hon.

Som volontär på Skåne Stadsmission finns stora möjligheter att hitta uppgifter som passar. Carola hjälper till med det mesta. Hon serverar frukost på Café David, och sorterar kläder och saker som skänks till stadsmissionen.

– Jag kan ju själv bestämma hur mycket jag jobbar, vill jag så kan jag sitta i caféet och prata hela dagen men jag gillar att göra annat också. Jag hjälper till i caféet och i garderoben, där de som kommer hit kan få nya rena kläder.

Hon berättar att personal, volontärer och deltagare ofta gör roliga saker tillsammans.

– Vi har bowlat, varit på teater och häromdagen grillade vi, då var jag grillmästare. I sommar åker vi nog till havet, berättar hon.

Hennes råd till den som funderar på att anmäla sig till volontär är ett rungande: ”gör det”.

– Det är tufft, för man träffar människor som har det svårt. Man ska veta att det kan vara bråkigt och högljutt och att man kan se saker man inte sett tidigare, men det ger så enormt mycket. Det gör det verkligen. Och fastän det är ett tungt liv som människorna här lever så finns här mycket skratt och glädje.

 

Vill du också bli volontär?

Skicka ett mejl och berätta lite mer om dig själv till volontar@skanestadsmission.se.
Under sommaren kan det ta lite längre tid att få svar. Läs mer om att vara volontär här: www.skanestadsmission.se/blivolontar/

Fem tips för en jul i gemenskap

Julen är tuff för många, särskilt för människor som lever i utsatthet och hemlöshet. I Malmö har antalet människor som saknar fast bostad ökat, och nyligen kom besked om att 1 347 barn är hemlösa. Känner du att du kan dela med dig av värme och gemenskap? Här är några sätt:

1. Ge julklappar som ger skillnad. Genom att köpa våra gåvokort slår du två flugor i en smäll. Du får fina kort att skänka bort, samtidigt som du bidrar till vårt arbete för att ge människor möjlighet att fira jul i gemenskap och värme. Handla i vår gåvoshop!

2. Starta en egen insamling. Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket. Du och dina vänner kan bidra till vår verksamhet via Facebook. Så här gör du:

  • Klicka på ”Samla in pengar” på Skåne Stadsmissions Facebook-sida.
  • Välj Skåne Stadsmission som ändamål, vilket belopp du önskar samla in och hur länge du vill att insamlingen ska pågå.
  • Skriv några ord om varför du engagerar dig och välj en omslagsbild till din insamling. Nu kan insamlingen börja!

3. Ge dina prylar och kläder nytt liv! Att återbruka är bra för både miljö och ekonomi. När du lämnar in kläder och saker till oss kan du vara säker på att de kommer till nytta. Antingen delar vi ut dem i våra verksamheter, eller så säljer vi dem i någon av våra butiker och använder pengarna för att kunna hjälpa fler. Här kan du läsa var och när du kan lämna in. Insamlingen i Malmö har julstängt från 22/12 till 1/1 2019.

4. Låt bli att köpa nytt. Som sagt, att återbruka är bra för både miljö och ekonomi. Handla dina julklappar second hand så gör du gott på många sätt. Här hittar du våra butiker!

5. Var volontär i vinter. Vi är i stort behov av volontärer till kvälls- och nattpassen i vår värmestuga i Malmö. Som volontär gör du det möjligt för oss att hålla värmestugan öppen för dem som är i behov av en varm och trygg plats. Du samtalar med besökare, hjälper till att skapa en trygg och trivsam miljö samt ger medmänskligt stöd till dem som efterfrågar det. Som volontär i akutinsatsen är du försäkrad via Röda Korset, erbjuds utbildning för uppdraget och du kommer även att ha en kontaktperson för stöd och råd under uppdraget.

De organisationer som står bakom samordningen av värmestugan vintern 2018/2019 är: Kontrapunkt, Malmökretsen av Svenska Röda Korset, Refugees Welcome Housing Sweden, Skåne Stadsmission, Svenska Kyrkan och Röda Korset. Anmälan skickas till: varmestuganmalmo@gmail.com

Skåne Stadsmission söker alltid fler volontärer

Året 2017 med Café David i Malmö

Möt Lasse – vår volontär i Kristianstad

 

Lasse

Varför har du valt att vara volontär på Café David?

Jag har alltid jobbat med människor inom olika yrkesområden, bl.a. jobbade jag många år som fritidsledare och fritidspedagog inom omsorgen med förståndshandikappade. Jag har jobbat som fritidsledare inom kyrkan samt som volontär inom Göinge Handikapp. Jag jobbade även lite som volontär på Härbärget i Kristianstad för ca 20 år sedan.

Nu hade jag lite tid över i väntan på ett nytt jobb, så jag kontaktade Sara och ställde frågan om det fanns utrymme och behov för en volontär, och det fanns det. Tycker att detta jobbet är väldigt intressant och givande, man får mycket tillbaka i form av tacksamhet också har ju alla en intressant livshistoria att berätta om.

Sen är det väldigt bra arbetskamrater, tror inte att många jobbar här för pengarnas skull, utan för man har mycket empati och brinner för att göra en insats för dessa utsatta människor.

Hur länge har du varit volontär och hur ofta är du volontär hos oss?

Jag började i somras på Café David där jag varit 2 halva dagar i veckan. I höstas ville jag pröva på Nattjouren för att få en inblick i den verksamheten, samma där, 2 dagar i veckan 20-24.00. (Sen sov alla gott, och för en del så kom John Blund redan efter kvällsmaten) Nu är jag åter på Café David.

Vad är det bästa med att vara volontär?

Tacksamheten vi får från deltagarna för att vi finns, både i ord och ibland som fysisk närhet med klapp o kram, och ibland bara ett léende, det värmer.

Nu har jag ju inte varit här så länge, men några har ju faktiskt varit ”rena” en längre tid, fått eget boende och någon skall ut i jobb. Det ger mig kickar.

Vad gör du när du volontärar?

Hjälper till där behov finns, fixar med frukost, spelar spel, följer med på handboll, hockey mm, och mycket samtal.

På Nattjouren så brukade jag fixa någon enklare efterrätt, och även om jag är dålig på att kocka så blev det förhoppningsvis uppskattat av de flesta.

Något speciellt minne du vill dela med dig av som volontär?

Såg på foton när vi skulle göra ett kollage att några kolleger varit på Vanås slott på konstutställning med våra klienter,

där fanns ett  önsketräd där man kunde hänga upp en önskebrev, och där en av våra hängt upp o skrivit:

JAG VILL BLI NYKTER!

Tror att alla har samma önskan, och med vår hjälp och stöd så kanske några klarar det.

Om du skulle få ge en gåva till våra deltagare på Café David – vad hade det varit och varför?

Om en kram är en gåva så skulle jag vilja ge det till alla, det betyder mer än vi tror.

 

Tack till Lasse och alla andra volontärer som gör skillnad varje dag, året runt i vår verksamhet!

 

Events

Hittade inga inlägg

Tyvärr, inget innehåll kunde finnas som matchade vad du sökte efter