Med frukosten som förändringsverktyg
Var börjar ett hållbart och långsiktigt förändringsarbete när du i mångas ögon står utanför samhället, navigerar vardagen med sviktande hälsa eller står utan både bostad och stöd? På Skåne Stadsmission är ett av svaren komplext men förpackat i ett enkelt litet ord: frukost.
För de människor i vårt samhälle som redan lever på marginalen slår höjda matpriser, ensamhet och kallare väder hårdast. Att förändra sin situation utan att ha fysisk ork till det kan därför innebära oerhörda svårigheter. På Skåne Stadsmission är därför mat ett viktigt verktyg för kontakt och relationsbyggande. En väg in till att börja prata om det som i ett första skede kan kännas övermäktigt. För att orka möta det, eller att ens nå dit, måste det enligt Boris Phefferkorn, platsansvarig på Café David i Malmö, finnas två viktiga komponenter på plats.
– Vi använder oss av mat som verktyg för kontakt. Här kan man som deltagare ta sin tid och utifrån behov närma sig det som känns svårt. Det är unikt. Det är genom tilliten och kontakten vi kan skapa en väg mot förändring.
På Skåne Stadsmission är frukosten inte enbart ett mål mat. Den är en grundläggande och ovärderlig möjliggörare som serveras varje dag, året om. Förutom att vara näringsriktig med gröt, smörgåsar, ägg och kaffe öppnar den även upp för möjligheten att ta en dusch och få rena kläder. Förutom detta kan man som deltagare komma i kontakt med sjuksköterska och socionom, få stöd och samtal med personalen och tillgång till ett tryggt sammanhang inne i värmen.
– Frukosten är en början på en ny dag med nya möjligheter till ork att ta sig an sin situation. Och en chans för oss att hjälpa till, säger Boris.