Så anpassar vi vårt arbete för att minska smittrisk i sommar
Coronaviruset påverkar oss alla, men hemlösa, äldre och barnfamiljer i fattigdom drabbas särskilt hårt. De levde redan i utsatthet, som förvärras när arbetslösheten stiger och isoleringen ökar. Skåne Stadsmission ställde våren 2020 om sina verksamheter för att kunna hjälpa samhällets mest utsatta under utbrottet av covid-19. Vi är stolta över att vi kunnat hålla öppet, och här berättar vi lite mer om hur vi anpassat arbetet för att minska risk för smittspridning och hjälpa dem som behöver det mest.
Pandemiläget börjar se ljusare ut i takt med att allt fler vaccineras och antalet allvarligt sjuka sjunker. Men vi slappnar inte av förrän vi vet att det är helt säkert. Läget förändras ständigt och vi följer utvecklingen och de råd som kommer från Folkhälsomyndigheten. Vi har under hela pandemin haft, och har fortfarande, nära kontakt med Smittskydd Skåne för att försäkra oss om att vi agerar på ett så bra sätt som möjligt. En sak är säker, och det är att vi behövs, nu kanske mer än någonsin!
Våra öppna verksamheter är prioriterade för att människor ska fortsätta ha tillgång till akut hjälp i form av mat, kläder samt juridiskt och socialt stöd.
Vi håller våra öppna mötesplatser öppna, men med extra fokus på hygien och begränsade kontaktytor mellan såväl medarbetare som gäster och deltagare. Vi ser naturligtvis också till att vi aldrig är för många personer i lokalerna.
Detta är en del av det stöd vi ger:
- Vi bjuder på frukost på Café David i Kristianstad och Malmö samt Crossroads i Malmö. Vi har glesat ut mellan borden och begränsar antalet personer i lokalen. Vid misstänkt smitta kontaktas kommunens socialtjänst som kan tillhandahålla tillfälliga platser i isoleringsboende.
- Vi serverar som vanligt lunch för 30 kr på Café David i Kristianstad och Malmö. Vi har glesat ut mellan borden och begränsar antalet personer i lokalen.
- Vi ger möjlighet att duscha och byta kläder.
- Hos oss finns personal som lyssnar och sjuksköterska och kurator redo att ta hand om den som är orolig. Tandläkarmottagningen har öppet och använder naturligtvis skyddsutrustning i patientnära kontakt.
- Vi delar som vanligt ut matkassar till barnfamiljer och ungdomar. Vi begränsar antalet personer i lokalen och arbetar aktivt för att undvika köbildning och folksamling. Volontärer bistår med hemkörning för den som är i karantän eller i riskgrupp. Läs mer här.
- Vi håller Nattjouren i Kristianstad öppen för dem som akut behöver tak över huvudet. I samråd med Smittskydd Skåne har bedömningen gjorts att det går att hålla tillräckligt avstånd, samt att verksamheten är så viktig att den behöver vara öppen.
- Möjlighet att bok tid för stöd och råd till barn, unga och familjer.
- Juridisk rådgivning per telefon eller bokade möten.
- Ungdomsträffar med begränsat antal personer, för att ge råd och stöd till unga utan en trygg plats att vara. Personer som har en trygg plats att vara på uppmanas att stanna hemma och kontakta oss per telefon eller digitalt.
- Studiehjälp för den som behöver stöd med läxor eller skoluppgifter.
- I samarbete med Region Skåne har vi utfört vaccinationer mot covid-19 på besökare och andra som befinner sig i en utsatt situation. Läs mer om det här.
Deltagare som känner sjukdomssymtom ombedes att stanna hemma, om det är möjligt, eller kontakta oss via telefon: 040-664 22 40. Behöver du stöd? Här kan du hitta mer information om våra verksamheter!
Behöver du någon att prata med? Vår kurator är plats under arbetsveckan, och nås på telefon: 040-664 22 48 Utanför arbetstid kan du ringa Röda Korsets stödtelefon. Mer information här!
Information från Kristianstads kommun
Information från Helsingborgs stad
VILL DU HJÄLPA TILL?
Vi behöver resurser för att kunna ställa om och ställa upp. Alla bidrag är värdefulla. Swisha till 900 32 52 eller se fler sätt att ge under ”Ge stöd”. Vill du vara volontär och hjälpa till på pluggstugan eller köra ut matkassar kan du mejla volontar@skanestadsmission.se.