Vi gör social mobilisering!
Människors rättigheter kränks på daglig basis i Sverige. Det är ett faktum. Antingen som ett resultat av andra människors ord och handlingar eller som en konsekvens av olika samhällsinstitutioners bristfälliga strukturer. Men vad händer när en människa fråntas rätten att leva fullt ut? I många fall ingenting.
Många gånger vet vi inte precis hur vi ska gå tillväga för att kräva vår rätt, eller så vet vi inte ens att vi har rätten att åberopa våra rättigheter. Detta gäller inte enbart de grupper i samhället som är mest marginaliserade utan även en större del av befolkningen. Det finns tydliga tecken på att varken rättssystemet eller de sociala institutionerna i landet bemöter alla människor enligt samma ramar. Trots att Sverige skrivit under FN´s konvention om de mänskliga rättigheterna. Vissa grupper diskrimineras på grund av deras kulturella härkomst, kön, religion, hudfärg, språkkunskaper osv. Det innebär bland annat att dessa människor får sämre information och insatser för att få sina rättigheter uppfyllda. Därför är kollektiv organisering viktigare än någonsin idag.
Att stödja marginaliserade gruppers organisering, låta människor själva definiera sin situation och sina krav för att sedan utveckla strategier för konkret förändring. Det har varit utgångspunkten för Sveriges Stadsmissioners projekt Lokal Social Mobilisering – ett mänskligare samhälle. I tre år har många grupper i olika delar av landet organiserat sig och utvecklat olika strategier för att kräva sina rättigheter. Bland de mobiliseringssatsningar som genomförts finns Kvinnosim i Linköping som kämpar för att få en simtid för kvinnor på simhallen, Asylstafetten i Malmö som driver kampen för en human flyktingpolitik, EU-migranter i Göteborg som belyser frågor om sina juridiska rättigheter och FAMIS i Stockholm som driver en organisation för mottagande av afrikanska migranter.
Den 3 december möts alla grupper som mobiliserat sig tillsammans med forskare, representanter från civila samhället, studenter, tjänstemän och fler under en heldag om social mobilisering på Malmö högskola. Där kommer grupperna att tala om hur de gått till väga och tillsammans med andra analysera mobiliseringsprocesserna. Några av de frågeställningar som kommer att diskuteras är; Vilka faktorer är viktiga för att skapa social mobilisering? Vilka samarbeten är grundläggande för gruppen för att utvecklas? och; Vilka hinder kan det finna på vägen till att förändra sin livssituation kollektivt? Alla är välkomna att komma och tillsammans utveckla ny kunskap kring social mobilisering, en av de viktigaste frågorna i dagens Sverige. Anmäl dig i länken nedan och kom på en händelserik dag fylld med samtal och ny kunskap!
/ Aina Gagliardo
Projektledare i Malmö för projektet Lokal social mobilisering – ett mänskligare samhälle, som drivs av Riksföreningen för Sveriges Stadsmissioner
Anmäl dig: https://simplesignup.se/event/65201
Video från projektet: https://www.youtube.com/watch?v=OSQmyawEAwU